Mentés a kedvencek közé! Kövessen minket a Facebook-on!
Rólunk mondták

Boldogasszony Zarándokvonat 2013

2013. május 20.

GYERGYÓSZENTMIKLÓSRA
másfél órás késéssel,éjjel fél 12-re érkezett meg a Zarándokvonat. Amikor elterjedt a városban, hogy a vonat késik, nemhogy kevesebben lettek a várakozók, hanem többen. Hazaszóltak a szomszédnak, a barátoknak: „Gyertek, még Ti is kiértek!”
 
Kétezer ember várt ott minket, mosolyogva, könnyezve, meghatottan, magyar és székely zászlót lengetve vagy csak integetve. Azzal köszöntötték a Csíksomlyóba igyekvő Boldogasszony Zarándokvonat 800 utasát: „Isten hozott Benneteket magyar földön!”
 
S akkor egyszerre világos lett minden. Az addigi olvasmányélmények – az Erdélyi Helikon – szavai valósággá, földdé, vízzé, illatokká, ízekké, eleven tájjá, hús-vér emberekké változtak.
 
Most már értem, hogy mi az, hogy itthon és otthon.
 
Most már értem, hogy milyen fontos a peronon szorongó embereknek ez a MAGYAR vonat, amely egy évben egyszer, pünkösdkor érkezik az Anyaországból.
 
Most már értem, hogy amit eddig az összetartozásról mondtunk és elcsépelt frázisnak hittünk az valóság. Az az érzés a lelkekben, szívekben él és létezik. Mindenféle sallang nélkül. Tisztán, világosan és őszintén. Miközben nyeltem befelé a könnyeimet, kicsit el is szégyelltem magam. Megérdemeljük mi egyáltalán ezt a fogadtatást?
 
Most már értem, hogy mit jelent a négy gimnázium tanulóinak – Nagyenyednek, Gyimesfelsőloknak, Gyimesbükknek, Csíksomlyónak – az a 15 doboznyi ajándékkönyv és csokoládé, amit a vonat utasai vittek nekik. A nagyenyedi diákok elénk jöttek az állomásra és énekszóval fogadtak. A gyimesfelsőloki gimnázium összes diákja és tanára az ablakokban állt, csüngött, integetett azépület előtt 30 másodperc alatt elrobogó vonatunknak.
 
Most már értem, miért természetes nekik, hogy felveszik a viseletüket és akár 30-32 kilométert is egyhuzamban gyalogolva jönnek pünkösdkor a Csíksomlyói nyeregbe.
 
Most már értem, miért nagydolog a kettős állampolgárság s hogy milyen büszkeséggel mutatja be a kézzel faragott HIT KAPUJÁT egy gimnazista Gyimesbükkön a sokaságnak, miközben idéz az új, magyar Alkotmányból, amely már az övé is.
 
Most már értem,mit jelentenek Nyírő József szavai: „A jóság a legnagyobb büntetés azokra, akik vétettek ellene.”
 
Most már értem, miért félnek ennyire tőlünk Brüsszel öltönyös-nyakkendős uraságai. Nem tudnak ezzel az érzéssel mit kezdeni, mert nem ismerik. S amit az ember nem ismer, attól félni szokott. Csak azt tudják, hogy ennek a „határokon átívelő”érzésnek szakrális, spirituális ereje van. Azon pedig nem fog semmilyen ostoba, uniós szabályozás vagy büntetés.
 
Most már értem, hogy a világ legszebb táját és nyelvét miért adta nekünk a Jóisten.
 
Itt az ideje, hogy végre méltók legyünk rá!

F.K.

Köszöntjük névnapjukon
Arnold, Levente nevű látogatóinkat!
Ausztria Bosznia
Csehország Franciaország
Horvátország Szentföld
Lengyelország Litvánia
Olaszország Portugália
Erdély Délvidék
Felvidék Szlovénia
Kárpátalja
Bethlen Gábor Kollégium
Keresztszülő-program
Magyar Pálos Rend
Verbita Rend
Vianney Testvérek
Prospektus 2018
Zarándokvonatok, Zarándoklatok és Körutazások
Letöltés (PDF, 565 kB)

Régebbi prospektusok

Prospektus rendelés...
  Utazási szerződés
  Részletes adatvédelmi tájékoztató
  Rövidített adatvédelmi tájékoztató
  Médiapartnereink
  Hasznos linkek
  Sütés-főzés
  Humor
  Impresszum
Kövessen minket a Facebook-on! Hívjon minket Skype-on! Kövessen minket a YouTube-on!
Ön a 2857742. látogatónk.
Boldogasszony Zarándokvonat

Nagyon szép volt a út. Köszönöm ezt a felejthetetlen élményt. Minden ismerősömnek ajánlani fogom az Önök által szervezett utakat.

L.S-né

© Misszió Tours Utazási Iroda, 2015  -  zarandokvonat.hu  -