Mentés a kedvencek közé! Kövessen minket a Facebook-on!
ZarándokvonatokZarándoklatokEgynapos utakKörutazásokBelföldi ajánlatok
Jelenleg nincsenek aktuális Örményországi utazások.
Örményország
Örményország – hasznos információk
Beutazás: magyar állampolgárok részére az utazás időtartamára érvényes útlevéllel lehetséges, de irodánk javasolja a visszaérkezést követően további 6 hónapos érvényességű legyen az útlevél. Azeri pecsét az útlevélben nem kizáró ok, de problémát jelenthet.
Biztonság: Jereván az egyik legbiztonságosabb nagyváros a világon, nagyon alacsony a bűnözési ráta. Az ország többi részére és Jerevánra is az általános biztonsági szabályok érvényesek.
Vám: valuta korlátozás nélkül bevihető, az örmény fizetőeszköz, a dramm kivitelét azonban korlátozzák. Művészeti, történelmi értékkel bíró tárgyak kivitele a Kulturális Minisztérium engedélyéhez kötött.
Egészségügyi előírások: csak palackozott ásványvizet fogyasszon, ne egyen hámozatlan gyümölcsöt és tartsa be az általános higiéniai szabályokat.
Időjárás: Örményországban ugyanúgy négy évszak van, mint nálunk: a forró nyár, kellemes ősz, hideg tél és virágzó tavasz. Földrajzilag több zónára osztható, megtalálható itt a sivatag, a félsivatag, az alpesi és szub-alpesi régió, a hegyvidék. A nyári középhőmérséklet 25 C, a téli -5 C, de van, ahol -35 C fokot is mérnek a téli időszakban. Utazásra áprilistól októberig kellemes az idő.
Öltözködés: az évszaknak megfelelő, kényelmes ruházat, szintén kényelmes, zárt cipő javasolt. Részletes információkat az utastájékoztatóban adunk az adott utazási dátumnak megfelelően.
Elektromos áram: 230 V, 50 Hz, átalakító szükséges
Hivatalos fizetőeszköz, bankkártyák: az örmény nemzeti valuta a Dram (AMD). 1 USD kb. 480-520 ADM. Pénzváltók mindenütt találhatók a nagyobb városokban és használatosak a nagyobb bankkártyák, ATM-eken vagy a nagy bevásárlóközpontok üzleteiben.
Közlekedés: a helyi kisbuszok (marshrutka) egész nap és minden irányban közlekednek az országban, de Jerevánban a legjobb taxival utazni, mert sok van és nagyon olcsó közlekedési eszköz.
Borravaló: az általános 10% borravalót elvárják, de vannak kávézók, éttermek, ahol a számla a tartalmazza.
Dohányzás: csak a kijelölt helyeken lehet
Üzletek nyitva tartása, vásárlás: hétköznap 9-17 óra között, a nagyvárosokban ettől eltérő időszakban is nyitva tartanak az üzletek. Jerevánban több nagy bevásárló központ van, ajándékot mindenhol lehet venni kisebb üzletekben is.
Főváros: Jereván
Hivatalos nyelv: örmény. Jerevánban sokan beszélnek angol, német, spanyol nyelvet is. Az orosz szintén mindenhol beszélt nyelv.
 
A 6100 éves borászat
A Vayots Dzor megyében, Areni falvában fekszik a borászat. Az ún. Areni-1. pincészet 6100 éves, melyet 2007-ben fedeztek fel örmény és ír régészek az Areni-1 barlangrendszerben.
A Novarank kanyon elején található a barlang, ahol a Világ legrégebbi bőrből készült cipőjét találták, az 5500 éves „Areni 1 cipőt” és ez a barlang a lelőhelye a legrégebbi borászatnak is.
Az eszközök, melyeket a régészek találtak tartalmaznak borprést, erjesztő ládákat, agyagedényeket. Ez a borászat legalább ezer évvel idősebb, mint az 1963-ban Júdeában és Samariában felfedezett hasonló helyek. Ami még inkább érdekessé teszi az az, hogy az ásatások során ősrégi szőlőmagokat is találtak, valamint a közelben sírokat. A barlang közelében más természetes barlangok várnak a kalandturistákra, barlangászokra látványos cseppkövekkel és formációkkal.
 
Jereváni hétköznapok
A belváros olyan, mintha egy nyitott nappaliban élnél – mesélte egy húszas éveiben járó utazó, aki majd’ 3 évet élt Jerevánban. Nyári este sétálni az éjjel-nappal dinamikus fővárosban nagyon kellemes. Éjfélkor legalább olyan nyüzsgés van, mint a nappal órákban, a város tényleg sohasem alszik. Nyitva vannak a kávézók, minden sarkon zene szól, néhány fiatal rockzenét játszik, nevetés és a Köztársaság tér táncoló szökőkútjának hangjait hozza a szél. Nyugalom és életöröm árad az utcákon. Bár nagy a nyüzsgés, főleg a nyári estéken, mégis barátságos és laza a hangulat.
Jerevánban a metró is az otthonosság érzetét adja: függetlenül a társadalmi hovatartozástól, nemtől és kortól, mindenki metrón utazik. A metró kedvelt találkahely és nem utolsó sorban biztonságos.
Az örmény emberek barátságosak, még nem terheli őket a turizmus, büszkék, emberszeretők. Gondoskodnak a látogatókról, szeretik tudni, hogy mindenki jól érzi magát az országukban, városaikban. Ezzel együtt nem lépnek az ember privát zónájába, tiszteletben tartják azt.
Az örmények szeretik a jó borokat, élvezettel isszák, de tudják mikor elég. Jerevánban májusban tartják a bor ünnepét, sok ezer látogatóval, jókedvvel. A borfesztivál központja a Saryan utca, ami Jereván legtrendibb és leglazább – hippi stílusú- utcája és a borok mellett sajtokat is kiállítanak.
Bepillantani a helyiek napjaiba talán a legizgalmasabb, és mint minden utazásnak, az örményországi látogatásnak is nagyszerű célja lehet a helyi szokások, életstílus megismerése. Ehhez kitűnő helyszínek a piacok. Gyumri hatalmas piacán a helyi sajtok kaphatók, a jereváni Gum piac friss árukkal és a klasszikus örmény aszalt gyümölcsökkel várja a vásárlókat.
Ez a néhány pillanat igazolja a hétköznapok báját, hiszem nem csupán a méltóságos épületek jellemeznek egy várost, egy országot. A visszatérés vágya többnyire az ott lakó embereknek köszönhető, hiszen ők adják azt a melegséget, amitől egy idegen tájon a látogató otthonos érzi magát.
fővárosa: Jereván
államforma: köztársaság
hivatalos nyelvek: örmény
 területe: 29 800 km2
népesség: 3017000 millió fő
hivatalos valuta: AMD
telefon országhívószám: +374
gasztronómia: Étkezés, gasztronómia: a fővárosban sokféle snack bár, étterem, kávézó várja a vendégeket, ahol árban is változatos módon lehet étkezni: arab, kínai, örmény, kontinentális ízekkel szolgálnak. Az örmény gasztronómia változatos, ősrégi és modern receptek keveredése. Khorovats – az örmény barbecue; tolma variációk – káposzta vagy szőlőlevélbe csomagolt hústöltelékek; harisa – csirkéből és gabonából álló egytálétel; tanapur -örmény joghurtból készült leves; khash – sertésből készült leves. Szintén közkedvelt az örmény konyak és a helyi borok.
Utazz itthon!
Belföldi ajánlatok
Hotel Karos Spa 4* superior
Köszöntjük névnapjukon
Artúr, Vince nevű látogatóinkat!
Úticélok
Ausztria Bosznia
Csehország Franciaország
Horvátország Szentföld
Lengyelország Litvánia
Észtország Lettország
Olaszország Portugália
Erdély Délvidék
Felvidék Szlovénia
Kárpátalja Örményország
Mádiatár
Prospektusok
Prospektus 2020
Zarándokvonatok, Zarándoklatok és Körutazások
Letöltés (PDF, 1,8 MB)

Régebbi prospektusok

Prospektus rendelés...
Énekesfüzet
Zarándokok énekesfüzete
szerkesztette: Pálmai Árpád
Letöltés (PDF, 967 kB)
Ajánljuk
Bethlen Gábor Kollégium
Keresztszülő-program
Magyar Pálos Rend
Rákóczi Szövetség
SárgaHáz, Szigetszentmiklós
Verbita Rend
  Utazási szerződés
  Részletes adatvédelmi tájékoztató
  Rövidített adatvédelmi tájékoztató
  Médiapartnereink
  Hasznos linkek
  Sütés-főzés
  Humor
  Impresszum
Kövessen minket a Facebook-on!
Ön a 4157084. látogatónk.
Međugorjei zarándoklat a Béke Királynőjéhez

Sok szeretet kaptam, amit viszek haza a családomhoz. Most voltam itt harmadszor és úgy érzem, most kaptam hitben, lelkemben a leggazdagabb élményt. Köszönöm a lehetőséget a Misszió Toursnak, a szervezőknek. Sok szeretettel fogok gondolni az otthoni hónapokban, napokban az itt töltött szép napokra.

© Misszió Tours Utazási Iroda, 2015  -  zarandokvonat.hu  -