Győri Könnyező Szűzanya búcsú lébényi látogatással

2018. március 17. szombat
Ellátás: önellátás
Utazás: autóbusszal
Indulás: 07:00 óra Budapest, Hősök tere (Műcsarnok melletti parkoló)
Lelkivezető: Hurgoi Sándor SVD
Program: Folyamatos utazás az M1 – M19 útvonalon pihenő közbeiktatásával Győrbe. Zarándoklatunkat a Káptalandombon kezdjük, ahol Magyarország egyetlen középkori eredetű főpapi rezidenciája, a XIV. századi Püspökvár, és a Szent István Király által alapított egyházmegye székesegyháza áll. Részt veszünk az ünnepi szentmisén a bazilikában, ahol Szent László hermája, Boldog Apor Vilmos vértanú püspök sírhelye és a Könnyező Szűzanya kegyképe található.
 
Szent László király koponya ereklyéje hazánk harmadik kiemelt nemzeti ereklyéje, 1606 óta őrzik a győri székesegyházban. A szent király ereklyéjének tisztelete az 1762-es földrengés után terjedt el. Ekkor ugyanis a hívek Szent Lászlóhoz folyamodtak, a várost pedig nem érte súlyos kár. Ettől kezdve minden évben körmenetben hordozzák körül a városban az ereklyét.
1649-ben Walter Lynch írországi püspök a keresztényüldözés elől menekülni kényszerült hazájából, és magával hozott egy, a gyermek Jézus fölé hajoló és imádkozó Szűzanyát ábrázoló képet. A püspök Győrben élt haláláig, mely után a kép a székesegyház oldalfalára került. Pár évtizeddel később újabb katolikus üldözés tört ki Írországban. 1697. március 17-én, Szent Patriknak, Írország védőszentjének ünnepén, a képen ábrázolt Szűzanya szeméből reggel 6 órától 9 óráig véres könnyek gördültek alá. A kegyképnek oltárt készítettek és díszes keretbe foglalták, a március 17-i búcsúünnepekor pedig ezrek érkeznek az egész országból.
Boldog Apor Vilmos püspök 1941-ben foglalta el püspöki székét, működésére azonban rányomta bélyegét a háború. Amikor a harcok elérték Győr városát, sok száz embernek biztosított menedéket a Püspökvárban. Itt történt, hogy orosz katonák el akarták vinni a pincében található asszonyokat és nőket, de a püspök ellenállt. Egy katona előbb a mennyezetbe, majd többször a püspökre lőtt. A katonák elmenekültek és senkinek sem lett bántódása, Apor Vilmos azonban meghalt. Szent II. János Pál pápa 1996-os győri látogatásakor a vértanú püspök sírjánál imádkozott, akit ő 1997-ben a római Szent Péter téren boldoggá avatott.

 
A szentmisét követően városnéző sétára indulunk Győr műemlékekben gazdag belvárosában. Városnézésünk során megtekintjük a barokk Széchényi teret, ahol Győr számos nevezetes épülete található. Innen a győri Nemzeti Színház érintésével a Mária Terézia által adományozott címerrel ellátott, neogótikus Városházához vesszük az irányt. Belvárosi városnézésünket a Rába partján lévő Kármelita templomnál fejezzük be, melynek egy kápolnafülkéjében áll a Hab Mária szobor, mely a város árvíztől való megmenekülésének állít emléket. Ezt követően szabadprogram, majd utazás a lébényi Szent Jakab apostol műemléktemplomhoz.
 
Lébény temploma országos hírű nevezetesség, Magyarország egyik legjelentősebb középkori építészeti emléke, a románkor gyöngyszeme. A gyökerei egészen a XII. századra nyúlnak vissza, így az ország egyik legkorábbi monostortemploma. A főapostol tiszteletére felszentelt szentély ma fontos állomása a Santiago de Compostelába tartó Szent Jakab zarándokútnak is.
 
A templom megtekintését követően rövid séta Lébényben, majd hazautazás Budapestre. Várható érkezés az esti órákban.
Részvételi díj: 7 990 Ft/fő, mely tartalmazza az autóbuszos utazás költségét és a csoportkísérést, lelkivezetést.
A részvételi díj nem tartalmazza az esetleges belépőjegyek és egyéb járulékos költségek árát.
Ha jelentkezni szeretne, vagy további téjákoztatásra van szüksége, akkor kérjük, hogy
keressen fel bennünket irodánkban személyesen, telefonon vagy honlapunkon!