Szt. Januáriusz zarándoklat

2019. május 3-9.   (7 nap / 6 éjszaka)
Lelkivezető: Tóth József Miklós atya, Mogyoród
Szent Januáriusz Benevento püspöke volt, aki hatodmagával halt mártírhalált a Diocletianus-féle keresztényüldözések során. A püspök diakónusával és lektorával ellátogatott Miseniumba ahol többször, titokban találkozott a város püspökével. Tevékenységüket felfedezték és börtönbe vetették őket, majd lefejezték.
Januáriusz nevéhez a „nápolyi vércsoda” kötődik, vagyis a templomban őrzött, üvegtégelyben lévő „alvadt vér” időről időre folyékonnyá válik és láthatóan felbuzog. Két nagy ampullát Nápolyban őriznek. Általában a május első vasárnapja előtti szombaton és szeptember 19-én történik a csoda, és mindkét ünnepet követően nyolc napon át tart. Ezután a vér ismét „megalvad”. A hagyomány szerint egy nápolyi asszony Januáriusz lefejezésekor felfogta a vértanú püspök vérét, s miután évekig magánál őrizte, végül átadta az ereklyét a nápolyi egyháznak. A csodáról először 1389-ben tettek említést, amikor a nápolyi hívek körmenetben vonultak ki a vér-ereklye fogadására, és magukkal vitték Januáriusz püspök fejereklyéjét is. Amikor a két ereklye találkozott, a beszáradt vér folyékony lett. Nápoly népe a város fő patrónusaként tiszteli a vértanú püspököt, és a csoda bekövetkezését a következő hónapok kedvező vagy kedvezőtlen előjeleként értelmezik.
Utazás: menetrendszerinti ALITALIA repülőjárattal, Olaszországban autóbusszal
Szállás: hotel**/***, 2-3 ágyas fürdőszobás szobákban
Ellátás: reggeli, fakultatív vacsora
Program: 1. nap: Budapest – Nápoly
Utazás menetrendszerinti repülőjárattal, majd továbbutazás autóbusszal a montecassinoi apátsághoz, melyet a bencés rend atyja, Szent Benedek alapított 529-ben. A kolostort egy Apollón szentély romjaira építették. Elkészülte után Szent Benedek állítólag soha többet nem lépett ki innen, bár holtteste megjárta Franciaországot, mielőtt végső nyugalomra helyezték Montecassinoban. Az apátság megtekintése, majd szentmise. Továbbutazás a Nápoly közelében fekvő Castello di Cisternaba, szállás elfoglalása, fakultatív vacsora.
 
2. nap: Nápoly
Reggeli után utazás a szálláshelyről Nápolyba, ismerkedés a város főbb nevezetességeivel. Felkeressük a Gesú Nuovo templomot, melynek oltár alatti bronz urnájában őrzik Moscati Szent József földi maradványait. Az egykori biokémiatanárt és a nápolyi Gyógyíthatatlan Betegek Kórházának orvosát 1997. szeptember 25-én avatta szentté II. János Pál pápa. Ellátogatunk a Sansevero kápolnába, ennek híres műemléke a Krisztus a lepel alatt (más néven Fátyolozott Krisztus) szobor. Látogatást teszünk a nápolyi dómban, ahol Szt. Januáriusz vérét őrzik. Szentmise, részvétel a körmeneten. Késő délután visszautazás a szálláshelyre, fakultatív vacsora.
 
3. nap: Nápoly
Reggeli után ismét Nápolyba utazunk. A délelőttöt a Szt. Klára bazilikában töltjük. Az egyházi komplexum magába foglalja a tulajdonképpeni templomot, a kolostort, kriptákat és egy múzeumot. A kolostor Anjou Róbert megbízásából épült, akit ide is temettek. Az épületegyüttes fontos látnivalója a kolostorudvar, amelyet a 14. században alakítottak ki, és a későbbi évszázadok során padjait, kútjait sárga mázas majolikatéglákkal rakták ki. A helyi hagyomány szerint a majolikalapokat egy apácává lett művészi hajlamú hölgy festette, aki így akart színt adni az apácák egyhangú életének. Szentmise, majd szabadidő, melynek keretében felkereshetik a méltán világhírű Nemzeti Archeológiai Múzeumot, vagy kirándulhatnak a Vezúvhoz. Késő délután visszautazás a szálláshelyre, fakultatív vacsora.
 
4. nap: Positano – Conca dei Marini – Amalfi – Ravello
Ma egész napos kiránduláson veszünk részt. Első megállónk Positano, mely az Amalfi-part többi településével együtt 1997 óta része az UNESCO világörökségének. Sok szép város fekszik az Amalfi-parton, de Positano vitathatatlanul a legszínesebb és legfotogénebb. Felkeressük a Santa Maria Assunta templomot, majd továbbutazunk Conca dei Marini-be, ahol látogatást teszünk a méltán híres Smaragdbarlangba, mely egy félig víz alatti karsztbarlang. A fénytörés következtében a napfény zöldre festi a barlang vizét és belsejét. 1932-ben fedezte fel Luigi Buonocore, egy helyi tengerész. Az ókorban került a tengerszint fölé, és az idő múlásával jöttek létre a cseppkövek, melyek egymáshoz kapcsolódva különleges alakzatokat és hatalmas oszlopokat formálnak. Nevét arról kapta, hogy amikor az evezőlapáttal csapkodják a vizet, olyan, mintha smaragdeső hullana. A barlang legkülönlegesebb része a víz alatti betlehem, mely 4 méter mélyen helyezkedik el. (A barlang megtekintése időjárásfüggő.) Amalfi a következő célpontunk, mely magával ragadó település számos gyönyörű műemlékkel. Felkeressük a Szt. András bazilikát, Amalfi legimpozánsabb látnivalóját. Az épületegyüttes részét képezi egy másik templom, a kripta, a monumentális lépcső, az előcsarnok, a harangtorony, valamint a kolostor. Kriptájában őrzik Szt. András koponyacsontját. Részt veszünk a szentmisén, majd szabadidő. Javasoljuk, egyénileg tegyenek egy kellemes sétát, fogyasszanak el egy finom kávét, vagy készítsenek csodaszép fotókat erről a lenyűgöző helyről. A mai nap utolsó állomása a 350 m magas Monte Torellóra települt Ravello, melyet a 12–13. században virágoztatott fel a Rufolo család. Nekik köszönhető a székesegyház, valamint számos kisebb egyházi épület megépítése. A család egykori otthona, a Villa Rufolo ma Ravello leglátogatottabb látványossága. Kertjéből csodálatos kilátás nyílik a Salernói-öbölre. A székesegyház és a Villa Rufolo megtekintése, majd visszatérés a szálláshelyre, fakultatív vacsora. Napközben szentmise.
 
5. nap: Pompeji
A szállodában elfogyasztott reggeli után Pompei-be indulunk, mely az egykori romváros közelében alakult ki. Felkeressük a város kegyhelyét, itt szentmisén veszünk részt. Ezt követően látogatást teszünk az ókori Pompeji-ben, melyet a Vezúv kitörése pusztított el 79-ben. Hatalmas hamu- és lapillitömeg lepte be a várost, teljesen eltemetve azt. A romváros megtekintése után szabadidő, majd utazás autóbusszal Rómába. Szállás elfoglalása, fakultatív vacsora.
 
6. nap: Róma
Reggeli után részt veszünk a pápai audiencián (amennyiben a pápa Rómában tartózkodik). Ezt követően felkeressük a Szent Péter-bazilikát, mely a római katolikus egyház első számú szentélye, a négy nagy bazilika egyike, a világ második legnagyobb keresztény temploma. A Vatikán állam területén épült, Szent Péter apostol sírja fölé. A Szent Péter-bazilika a világ egyik legnagyobb belső terével rendelkező építménye. A bazilika és a nekropolisz megtekintése, majd ismerkedés Róma többi híres templomával. Késő délután szentmise, majd szállás elfoglalása, fakultatív vacsora.
 
7. nap: Budapest
Reggelit követően transzfer a repülőtérre, majd hazautazás menetrendszerinti repülőjárattal. Érkezés Budapestre a kora déli órákban.
A programváltoztatás jogát a programok sorrendiségét illetően fenntartjuk!
 
Az utazás útlevéllel vagy kártya formátumú személyi igazolvánnyal lehetséges.
 
Jelentkezéskor kérjük a neveket olyan formában megadni, ahogy az úti okmányban szerepel, az összes keresztnévvel és titulussal együtt.
 
A repülőjegyek ez alapján kerülnek kiállításra, és ha ott nem a teljes, úti okmány szerinti név szerepel (beleértve összes vezeték-, keresztnevet és titulust), a légitársaság megtagadhatja a felszállást a gépre.
 
A repülőjegyeket indulás előtt két héttel állítja ki a légitársaság (addig mód van a név javítására). Ezután a név módosítására, javítására már nincs lehetőség, csak komoly felár ellenében. Ezt a díjat minden alkalommal a légitársaság határozza meg, az összeg változó lehet, s minden esetben az utasnak kell megfizetnie.
Részvételi díj: 209 900 Ft/fő, mely tartalmazza utazást repülővel Budapest–Róma–Budapest útvonalon, Olaszországban autóbusszal; 6 éjszakai szállást reggelivel két-, háromágyas szobákban (egyágyas szoba felár ellenében); magyar idegenvezetőt a teljes út során; valamennyi, fent leírt programon való részvételt.
A részvételi díj nem tartalmazza repülőtéri illetéket (kb. 29 920 Ft/fő); belépőjegyeket és az egyéb járulékos költségek árát (kb. 80 EUR/fő); vacsora árát; egyágyas felárat; utasbiztosítást (baleset, betegség és poggyász), ami az utazáson való részvétel feltétele. Irodánk által ajánlott EUB ’Air & Cruise Top’ utasbiztosítás költsége 5 215 Ft/fő 80 éves korig. 80 év felett a díja 13 038 Ft/fő.
Vacsora felár: 27 600 Ft/fő (6 db vacsora, ital nélkül)
Egyágyas felár: 45 500 Ft/fő (6 éjre)
Utasbiztosítás: Külön fizetendő az utasbiztosítás (baleset, betegség, poggyász), mely az utazáson való részvétel feltétele. Az irodánk által ajánlott utasbiztosítás költsége 5 215 Ft/fő.
Ha jelentkezni szeretne, vagy további tájékoztatásra van szüksége, akkor kérjük, hogy
keressen fel bennünket irodánkban személyesen, telefonon vagy honlapunkon!