Győri Könnyező Szűzanya búcsú lébényi látogatással

2019. március 16. szombat
Lelkivezető: Michels Antal atya
Utazás: autóbusszal
Indulás: 07:00 óra, Budapest, Hősök tere, Műjégpálya főbejárat előtti parkoló
Ellátás: önellátás
Program: Folyamatos utazás az M1 autópályán pihenő közbeiktatásával Győrbe. A város legjelentősebb szakrális műemlékei a Káptalandombon találhatók, ahol Magyarország egyetlen középkori eredetű főpapi rezidenciája, a XIV. századi Püspökvár és a Szent István király által alapított székesegyház áll. A bazilika Magyarországon egyedülállóan háromszoros búcsújáróhely, mivel itt található Szent László hermája, Boldog Apor Vilmos vértanú püspök sírhelye és a Könnyező Szűzanya kegyképe.
1649-ben Walter Lynch írországi püspök a keresztényüldözés elől menekülni kényszerült hazájából, és magával hozott egy, a gyermek Jézus fölé hajoló és imádkozó Szűzanyát ábrázoló képet. A püspök Győrben élt haláláig, mely után a kép a székesegyház oldalfalára került. Pár évtizeddel később újabb katolikus üldözés tört ki Írországban. 1697. március 17-én, Szent Patriknak, Írország védőszentjének ünnepén, a képen ábrázolt Szűzanya szeméből reggel 6 órától 9 óráig véres könnyek gördültek alá. A kegyképnek oltárt készítettek és díszes keretbe foglalták, ünnepekor pedig ezrek érkeznek az egész országból.
Boldog Apor Vilmos püspök 1941-ben foglalta el püspöki székét, működésére azonban rányomta bélyegét a háború. Amikor a harcok elérték Győr városát, sok száz embernek biztosított menedéket a Püspökvárban. Itt történt, hogy orosz katonák el akarták vinni a pincében található asszonyokat és nőket, de a püspök ellenállt. Egy katona előbb a mennyezetbe, majd többször a püspökre lőtt. A katonák elmenekültek és senkinek sem lett bántódása, Apor Vilmos azonban meghalt. Szent II. János Pál pápa 1996-os győri látogatásakor a vértanú püspök sírjánál imádkozott, akit 1997-ben a római Szent Péter téren boldoggá avatott.

A szentmise előtt városnéző sétára indulunk Győr műemlékekben gazdag belvárosában, amelyet a Rába partján lévő Kármelita templomnál kezdünk, ennek egyik kápolnafülkéjében áll a Hab Mária szobor, mely a város árvíztől való megmenekülésének állít emléket. Majd a barokk Széchényi teret keressük fel, ahol Győr számos nevezetes épülete található, ezek közül kiemelkedik a bencés templom és rendház. A hangulatos utcákon a Frigyláda szobor érintésével jutunk el a Püspökvárhoz, melyet a szentmise után tekintünk meg. Ezt követően rövid szabadprogram, majd utazás a lébényi Szent Jakab apostol műemléktemplomhoz.
Lébény temploma országos hírű nevezetesség, Magyarország egyik legjelentősebb középkori építészeti emléke, a románkor gyöngyszeme. A gyökerei egészen a XII. századra nyúlnak vissza, így az ország egyik legkorábbi monostortemploma. A főapostol tiszteletére felszentelt szentély ma fontos állomása a Santiago de Compostelába tartó Szent Jakab zarándokútnak is.
A templom megtekintése után hazautazás az M1 autópályán, várható érkezés az esti órákban.
A programváltoztatás jogát a programok sorrendiségét illetően fenntartjuk!
Részvételi díj: 6 590 Ft/fő, mely tartalmazza az autóbuszos utazás költségét, a lelkivezetést és a csoportkísérést.
A részvételi díj nem tartalmazza a belépőjegyek és egyéb járulékos költségek árát.
Ha jelentkezni szeretne, vagy további tájékoztatásra van szüksége, akkor kérjük, hogy
keressen fel bennünket irodánkban személyesen, telefonon vagy honlapunkon!