Mátraverebély-Szentkút és Máriabesnyő - Gyümölcsoltó Boldogasszony zarándoklat

2022. március 26. szombat   (UTOLSÓ HELYEK)
Lelkivezető: Görbe László piarista szerzetes
Utazás: autóbusszal
Útvonal: Kecskemét – Budapest – Mátraverebély-Szentkút – Budapest – Kecskemét
Indulás: 05:30 óra, Kecskemét, Piarista templom.
Felszállási lehetőség: 07:00 óra, Budapest, Hősök terénél (Műjégpálya mellett).
Ellátás: önellátás
Program: Találkozó Kecskeméten a Piarista templom előtt. Felszállási lehetőség Budapesten a Hősök tere mellett. Tovább utazunk az M3-as autópályán a mátraverebély-szentkúti nemzeti kegyhelyre. A megérkezést követően beköszönés a kegytemplomban található kegyszoborhoz, majd ünnepi szentmise.
 
A kegyhely kialakulása Szent László király idejére tehető, és az első forrás fakadása is hozzá köthető. A hagyomány szerint 1091–92-ben a betörő pogány kunok elől menekülve egy széles és mély szakadékot ugratott át lovával, amelynek patája nyomából forrás fakadt. Az üldöző sereg megtorpant, László király pedig seregével később visszaverte a kunokat. Az első testi gyógyulás a XII. században történt, amikor egy néma pásztorfiú visszakapta beszélőképességét, miután ivott abból a forrásból, amelyet ma szent kútnak neveznek. Ezt a csodát a Szűzanyának tulajdonította a hagyomány. Az 1200-as évektől kezdődően és napjainkban is zarándokok sokasága keresi fel a kegyhelyet, amely 2006 óta Magyarország nemzeti kegyhelye.
 
Szabadprogram után zarándoklatunkat a Gödöllőhöz tartozó Máriabesnyőn folytatjuk, ahol egy székelykapun keresztül jutunk a kegyszobrot őrző bazilikába. Itt elvégezzük a Lorettói litániát Szűz Mária tiszteletére.
 
1758-ban gróf Grassalkovich Antal elhatározta, hogy birtokán lorettói kápolnát épít fogadalomból felesége gyógyulásáért egy ősi premontrei templomrom helyén. A gróf az itáliai Loretoból – ahol a Szent Házat, Szűz Mária názáreti házát rejti a bazilika – kegyszobor másolatot hozatott. A templomépítési munkálatok megkezdése után az egyik napszámos csodálatos álmot látott, melynek utasítása alapján a főoltár romjainál ásni kezdett, és egy 11 cm magas elefántcsontból készült Szűz Mária szobrot talált. A kápolna elkészülte után az imameghallgatások és csodás gyógyulások hírére egyre több zarándok érkezett, így a gróf kétszintes templomot és kapucinus kolostort építtetett a kápolnához. Máriabesnyő a környék és az ország egyik leglátogatottabb Mária-kegyhelyévé vált.
 
A kegytemplom meglátogatása után felkeressük az altemplomot a Grassalkovich kriptával, a Mária-kutat, a szabadtéri oltárt a mögötte található Szent Konrád-kúttal.
Hazautazás Budapestre és Kecskemétre, érkezés az esti órákban.
Kérjük kísérje figyelemmel honlapunkat MEGNÉZEM. és Facebook oldalunkat MEGNÉZEM!
Részvételi díj: 9 990 Ft/fő, mely tartalmazza az autóbuszos utazás költségét és a lelkivezetést.
A részvételi díj nem tartalmazza az esetleges belépők és adományok árát.
Ha jelentkezni szeretne, vagy további tájékoztatásra van szüksége, akkor kérjük, hogy
keressen fel bennünket irodánkban személyesen, telefonon vagy honlapunkon!