Mentés a kedvencek közé! Kövessen minket a Facebook-on!

Lengyel receptek

Bigos régi lengyel módon

Hozzávalók (4 személyre): 80 dkg savanyú káposzta, 20 dkg borjúhús, 20 dkg csont nélküli sertéshús, 10 dkg füstölt szalonna,15 dkg kolbász, 1 nagy fej hagyma (15 dkg), zsír, 4 dkg paradicsom püré, 2-3 szárított gomba, 3 dkg aszalt szilva, só, bors, cukor, fokhagyma, majoránna, babérlevél, köménymag, ételízesítő.

Elkészítés: A savanyú káposztát nyomkodjuk ki, ha túl savanyú, mossuk meg, és kissé vagdossuk össze. Adjuk hozzá a hagymát, néhány babérlevelet és köményt. Kis lángon addig főzzük, míg a káposzta megpuhul. A húst a szalonnával, a gombával, a hagymával és a szilvával süssük meg egy serpenyőben, és keverjük a főtt káposztához. Végül tegyük bele a paradicsompürét, és a fűszereket is. Mindezt együtt 30 percig főzzük. Tálalás előtt öntsünk hozzá kevés vörösbort. Sült burgonyával vagy krakkói kolbásszal tálaljuk.


Céklaleves

Hozzávalók (4 személyre): 2 liter leves csontból és zöldségből, 80 dkg cékla (közepes méretűből 4-5 db), 2 szárított gomba, 20 dkg savanyú alma, só, cukor, majoránna, fokhagyma, savanyított cékla vagy citromlé az ízesítéshez.

Elkészítés: A céklát mossuk meg, hámozzuk, reszeljük le és öntsük fel a levessel. Tegyük bele a fűszereket, és a megmosott, beáztatott gombát is, majd egy ideig főzzük. Öntsük a céklalevet vagy a citromlevet. Tegyük hozzá az apró kockákra vágott almát, és kis lángon főzzük néhány órán át. Szűrjük át és ízesítsük. A világos borshoz tehetünk még 2-3 nagyobb babot, vagy kevés tejfölt is. Hússal és vargányával töltött tésztatáskákkal tálaljuk.


Hideg paradicsomleves

Hozzávalók (4 személyre): 1 kg érett paradicsom, 15 dkg uborka, 10 dkg főtt sonka, 2 evőkanál reszelt zeller, fél citrom leve és reszelt héja, 4 csepp Tabasco szósz, 1 dl tejszín, fél evőkanál cukor, só.

Elkészítés: A meghámozott paradicsomokat összeturmixoljuk ( a paradicsom héját úgy tudjuk könnyen lehúzni, ha előtte néhány pillanatra forró vízbe mártjuk), és a tejszín, a cukor és a Tabasco szósz hozzáadásával legalább egy órára behűtjük. Ez alatt kis kockákra vágjuk az uborkát, a sonkát és lereszeljük a zellert. Hűtés után ezek hozzáadásával, azonnal tálaljuk.


Lengyel sörleves

Hozzávalók (4 személyre): 1,5 liter világos sör, 3 tojássárgája, 10 dkg cukor, szegfűszeg, egész fahéj.

Elkészítés: A sört a fűszerekkel felfőzzük, a tojások sárgáját a cukorral kikeverjük, hozzá öntünk 1 dl meleg sört, és jól elvegyítjük. A többi sörbe öntjük, és egyszer felfőzzük. Pirított zsemlekockával tálaljuk.


Lublini hurka

Elkészítés: A kacsa nyakáról (vagy libanyakról) lehúzott zsíros bőrbe a következő tölteléket töltjük: A csontokról leszedett és apróra vágott kb. 20-25 dkg húst kevés zsírban megpirítjuk, elkeverjük 4-5 dkg főtt rizzsel, erősen fűszerezzük pirospaprikával, törött borssal, összehúzott fokhagyma levével. A megtöltött nyakbőr két végét bevarrjuk, előbb puhára pároljuk, majd sütőben pirosra sütjük.


Sörben párolt ponty

Hozzávalók (4 személyre): 1 kg ponty, só, bors, 5 szegfűszeg, 2 evőkanál ecet, 4 dkg vaj, 8 dkg hagyma, 1/8 liter világos sör, 5 dkg mazsola, 1/2 evőkanál reszelt citromhéj.

Elkészítés: A halat tisztítsuk és mossuk meg, vágjuk 2-3 centis darabokra, sózzuk, borsozzuk, és dörzsöljük be őrölt szegfűszeggel. Csepegtessünk rá ecetet is. A vajat forrósítsuk fel, a hagymát pirítsuk meg rajta, öntsük fel a sörrel, forraljuk fel, majd ebbe a szószba tegyük a halat. Lefedve 30 percig lassan pároljuk. A kész halat szedjük ki, majd a szószba szórjuk bele a megmosott mazsolát és a reszelt citromhéjat. Forraljuk fel még egyszer. Tálaláskor a halat öntsük le a szósszal.


Sziléziai füstölt hús gyümölcsökkel

Hozzávalók (4 személyre): 25 dkg vegyes aszalt gyümölcs, 40 dkg füstölt oldalas, 1 evőkanál cukor, 1 egész fahéj, 1 citrom leve, 1 evőkanál liszt.

Elkészítés: A gyümölcsöt egy éjszakára fél liter vízbe áztatjuk. Másnap a füstölt húst annyi vízbe, amennyi ellepi, 45 percig főzzük. Hozzáadjuk a gyümölcsöt, citromlevet, fahéjat, a cukrot és puhára főzzük. Ha megfőtt a húst kivesszük és felszeleteljük, tálra rakjuk és körberakjuk a gyümölccsel. A lisztet egy kevés hideg vízbe simára keverjük, a húslébe habarjuk, egyszer felforraljuk, és a húsra öntjük. ( Bármilyen aszalt gyümölccsel elkészíthető, vagy pl. 12 szem szilva és 1 doboz darabolt ananász konzerv felhasználásával. Ha csak szilvával készítjük, a leve sötétebb lesz. Ha vegyesen használunk friss és konzerv gyümölcsöket, ezeket még 15 percig összeforralhatjuk a puhára főzött hússal.)


Köszöntjük névnapjukon
Vilhelmina nevű látogatóinkat!
Ausztria Bosznia
Csehország Franciaország
Horvátország Szentföld
Lengyelország Litvánia
Olaszország Portugália
Erdély Délvidék
Felvidék Szlovénia
Kárpátalja
Bethlen Gábor Kollégium
Keresztszülő-program
Magyar Pálos Rend
Verbita Rend
Vianney Testvérek
Prospektus 2018
Zarándokvonatok, Zarándoklatok és Körutazások
Letöltés (PDF, 565 kB)

Régebbi prospektusok

Prospektus rendelés...
  Utazási szerződés
  Részletes adatvédelmi tájékoztató
  Rövidített adatvédelmi tájékoztató
  Médiapartnereink
  Hasznos linkek
  Sütés-főzés
  Humor
  Impresszum
Kövessen minket a Facebook-on! Hívjon minket Skype-on! Kövessen minket a YouTube-on!
Ön a 3018402. látogatónk.
Fekete Madonna Zarándokvonat 2013

Még most is hála Istennek a zarándoklat mély lelki hatása, élménye alatt vagyunk. Az ilyen nagy létszámú zarándoklat szervezése, lebonyolítása nem kis feladatot és lelkierőt igényel, melyet Ti minden bizonnyal Isten segítségével ragyogóan megoldottatok, melyért köszönetünket, elismerésünket fejezzük ki. Olyan lelkiekben megható eseményekben volt részünk, melyek örömkönnyeket csaltak ki szemeinkből. Pl. a Csíksomlyói Szűzanya szobor másolat ünnepélyes átadása is ilyen megható volt, hiszen két nemzet egyazon Édesanyja képe és szobra találkozott... Tovább...

K.J. és felesége

© Misszió Tours Utazási Iroda, 2015  -  zarandokvonat.hu  -