|
Erdélyi receptek
|
|
|
Csíkszeredai nyúltokány
Hozzávalók (4 személyre): 1 kg nyúlhús, 20 dkg szalonna, 1 fej hagyma, 1 konzerv paradicsompüré, só, bors, vörösbor tejföl, liszt, citromlé.
Elkészítés: A húst és a szalonnát csíkokra vágjuk. A szalonnát megpirítjuk, a zsírját leszűrjük, és a szalonnát félretesszük. A zsírban vöröshagymát pirítunk, hozzáadjuk a paradicsompürét, majd a húst. Sózzuk, borsozzuk, vízzel és borral felöntjük. Fél órát főzzük lefedve. Ha kész, tejfölből és lisztből habarást készítünk, és ezzel sűrítjük be, végül beletesszük a szalonnát és kis citromlét. Forrón tálaljuk.
További erdélyi receptek...
|
Felvidéki receptek
|
|
|
Pozsonyi rakott tészta
Hozzávalók (4 személyre): 1 nagy csomag kockatészta, 20 dkg darált dió, 20 dkg darált mák, porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 10 dkg búzadara, 1 dl tej, egy pohár tejföl, lekvár (lehetőleg baracklekvár).
Elkészítés: A tésztát sós vízben kifőzzük, leszűrjük, és a negyedét egy kivajazott tűzálló edénybe öntjük. Rászórjuk a porcukorral összekevert darált diót. Rátesszük a tészta újabb részét, ezt beborítjuk a pirított búzadarával és lekvárral. Újabb tésztaréteg következik, ezt porcukorral kevert darált mákkal hintjük meg. Befedjük a maradék tésztával. A vaníliás cukrot a tejbe keverjük, és ráöntjük a tésztára. A tejfölt elkeverjük a tojás sárgájával és a habbá vert fehérjével, majd a tészta tetejére kenjük. 150 Celsiuson 10-15 perc alatt addig sütjük, míg a teteje egy kis színt kap.
További felvidéki receptek...
|
Cseh receptek
|
|
|
Knédli
Hozzávalók (4 személyre): 4 zsemle, 3 tojás, 2-3 evőkanál olaj, 1-2 dkg élesztő, tej, liszt, só.
Elkészítés: A zsemléket vágjuk kockára, és az olajon pirítsuk világosra. Öntsünk rá langyos tejet, és morzsoljunk rá az élesztőt. Langyos helyen hagyjuk állni annyi ideid, míg a zsemle jól megszívja magát. Ezután sózzuk meg, tegyük bele a tojásokat egészben, és annyi lisztet, hogy nagyjából nokedlitészta-sűrűségű legyen. 10-15 percig pihenjünk, utána hosszúkás cipót formázunk belőle, és egy zsírral megkent konyharuhába csomagoljuk, a két végét összekötjük. Lobogó forró vízben 30 perc alatt megfőzzük, tálalás előtt kicsomagoljuk, és késsel vagy cérnával felszeleteljük.
További cseh receptek...
|
Lengyel receptek
|
|
|
Sörben párolt ponty
Hozzávalók (4 személyre): 1 kg ponty, só, bors, 5 szegfűszeg, 2 evőkanál ecet, 4 dkg vaj, 8 dkg hagyma, 1/8 liter világos sör, 5 dkg mazsola, 1/2 evőkanál reszelt citromhéj.
Elkészítés: A halat tisztítsuk és mossuk meg, vágjuk 2-3 centis darabokra, sózzuk, borsozzuk, és dörzsöljük be őrölt szegfűszeggel. Csepegtessünk rá ecetet is. A vajat forrósítsuk fel, a hagymát pirítsuk meg rajta, öntsük fel a sörrel, forraljuk fel, majd ebbe a szószba tegyük a halat. Lefedve 30 percig lassan pároljuk. A kész halat szedjük ki, majd a szószba szórjuk bele a megmosott mazsolát és a reszelt citromhéjat. Forraljuk fel még egyszer. Tálaláskor a halat öntsük le a szósszal.
További lengyel receptek...
|
Szatmár-Beregi receptek
|
|
|
Málékásás töltött káposzta
Elkészítés: Savanyú káposztát leveleire szedünk, megmossuk, ha nagyon savanyú, vízben hagyjuk. A málékását (kukoricadarát) alaposan, többször is megmossuk. Egy serpenyőben, olajon hagymát párolunk, majd kockára vágott füstölt húst forgatunk meg benne. Ízesítjük sóval, borssal, piros paprikával, csípős paprikával. Kis ideig fedő alatt pároljuk. Utána hozzáadjuk a málékásához és összekeverjük. A káposztalevelet kiszedjük a vízből, lecsumázzuk, ha túl nagyok a levelek, akkor kettéhasítjuk. Megtöltjük a leveleket, és felengedjük vízzel. Lassú tűznél, fedő alatt készre főzzük, előtte pár perccel, ízlés szerint paradicsomlevet öntünk rá.
További szatmár-beregi receptek...
|
|
|
Belföldi szállások |
|
Köszöntjük névnapjukon Zita nevű látogatóinkat! |
Mádiatár |
|
|
|
Zarándokok énekesfüzete
szerkesztette: Pálmai Árpád
Letöltés (PDF, 967 kB)
|
|
|
Ajánljuk |
|
|
|