FőoldalUtazásokSzolgáltatásokGalériaRólunkElérhetőségek Mentés a kedvencek közé! Kövessen minket a Facebook-on!
ZarándokvonatokZarándoklatokEgynapos utakKörutazásokBelföldi szállások

Erdélyi receptek

Zakuszka

(ahogyan Deák Anna és leánya Zita készíti Ivón)

Hozzávalók (4 személyre): 1 liter olaj, egy fél liter paradicsom paszta, 1 kg fehér hagyma, 2 kg gogos, 1 kg kápia, 1 kg padlizsán megsütve, kb. 1 kg zsenge bab megfőzve..

Elkészítés: Ezeket mind ledaráljuk külön-külön. A hagymát először megdinszteljük az olajban, utána beletesszük a gogost és a kápiát és főzzük kb. fél órát. Ezután bele tesszük a padlizsánt és a babot, együtt főzzük még egy órát. Teszünk bele sót, borsot ízlés szerint, beleöntjük a paradicsom pasztát és jól összefőzzük (kb. még egy óra). Ha van gomba, azt is lehet tenni bele. Én mindig teszek!

További erdélyi receptek...


Felvidéki receptek

Kassai szelet

Hozzávalók (4 személyre): 35 dkg liszt, 20 dkg zsír, 10 dkg cukor, 1 egész tojás, 1 citrom reszelt héja, 1 csomag sütőpor, 1/2 csomag vaníliás cukor, csipetnyi törött fahéj.

Elkészítés: A leszet jól összegyúrjuk a zsírral, cukorral, tojással citrom héjjal, sütőporral, vaníliás cukorral és fahéjjal. Kisujjnyi vastagon a tésztát zsírozott tepsibe tesszük és megszórjuk 5-6 deka mazsolával, melyeket ujjal tésztába nyomkodunk. Ezután villával megszurkáljuk, s a forró sütőben felemelkedésig, illetve gyenge sárgulásig sütjük. A nem teljesen kisült tészta tetejére- langyos mézzel való bekenés után- még a következő habot kenjük egyenletesen: 15 deka őrölt (lehetőleg gyengén pörkölt) mogyorót 15 deka cukorral, 1 szelet reszelt csokoládéval és 3 tojás fehérjével ( esetleg 2 egész tojással) félóráig erősen habosra keverünk. A tepsit ezután ismét a sütőbe helyezve, tartalmát a teljes átsülésig tovább sütjük. Négyzet alakú szeletekre vágva kínáljuk.

További felvidéki receptek...


Cseh receptek

Pilseni pacalleves

Hozzávalók (4 személyre): 0,5 kg előfőzött pacal, 15 dkg füstölt tarja, 3 evőkanál olaj, 2 dl tejföl 2 gereszd fokhagyma, 1 szál sárgarépa, 1 szál zöldség, 1 fej hagyma, 1 evőkanál liszt, 1 csokor petrezselyem zöldje, fél citrom, 1 kiskanál mustár, só, bors, majoránna.

Elkészítés: A tarját megfőzzük, és kihűlés után metéltre vágjuk. A pacalt felcsíkozzuk, a zöldségekkel együtt sós vízben feltesszük főni. A zöldségeket, mikor megpuhulnak, kivesszük,és vékonyra metéljük. Az apróra vágott hagymát egy evőkanál olajon sárgára pirítjuk, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát és a megfőtt pacalt. Sózzuk, borsozzuk, majoránnázzuk, reszelt citromhéjat, citrom- levet teszünk hozzá, és kevés vízzel negyed óráig pároljuk. A maradék olajból és a lisztből barna rántást készítünk, felengedjük a hús főzőlevével. Minden eddigit összekeverünk, kiegészítjük kb. másfél liternyire, megszórjuk petrezselyem zöldjével és forrón tálaljuk. A tányéron tejfölözzük.

További cseh receptek...


Lengyel receptek

Sziléziai füstölt hús gyümölcsökkel

Hozzávalók (4 személyre): 25 dkg vegyes aszalt gyümölcs, 40 dkg füstölt oldalas, 1 evőkanál cukor, 1 egész fahéj, 1 citrom leve, 1 evőkanál liszt.

Elkészítés: A gyümölcsöt egy éjszakára fél liter vízbe áztatjuk. Másnap a füstölt húst annyi vízbe, amennyi ellepi, 45 percig főzzük. Hozzáadjuk a gyümölcsöt, citromlevet, fahéjat, a cukrot és puhára főzzük. Ha megfőtt a húst kivesszük és felszeleteljük, tálra rakjuk és körberakjuk a gyümölccsel. A lisztet egy kevés hideg vízbe simára keverjük, a húslébe habarjuk, egyszer felforraljuk, és a húsra öntjük. ( Bármilyen aszalt gyümölccsel elkészíthető, vagy pl. 12 szem szilva és 1 doboz darabolt ananász konzerv felhasználásával. Ha csak szilvával készítjük, a leve sötétebb lesz. Ha vegyesen használunk friss és konzerv gyümölcsöket, ezeket még 15 percig összeforralhatjuk a puhára főzött hússal.)

További lengyel receptek...


Szatmár-Beregi receptek

Puliszka

Elkészítés: Egy liter vízbe kávéskanál sót szórunk. Ha már forr a víz, folytonos keverés mellett belekeverjük a kukoricadarát. Amikor az egész mennyiséget hozzáadtuk, továbbra is folyamatos keverés mellett készre főzzük. Különböző ízesítéssel kínáljuk: savanyú káposztával, füstölt szalonnával, csirkemájjal, túróval, tejföllel, reszelt sajttal.

További szatmár-beregi receptek...

 

Belföldi szállások
Köszöntjük névnapjukon
Liliána, Olga nevű látogatóinkat!
Úticélok
Ausztria Tanzánia
Bosznia Csehország
Franciaország Horvátország
Szentföld Lengyelország
Lettország Litvánia
Észtország Olaszország
Portugália Erdély
Délvidék Felvidék
Szlovénia Kárpátalja
Dominikai Köztársaság
Mádiatár
Énekesfüzet
Zarándokok énekesfüzete
szerkesztette: Pálmai Árpád
Letöltés (PDF, 967 kB)
Ajánljuk
Bethlen Gábor Kollégium
Keresztszülő-program
Magyar Pálos Rend
Rákóczi Szövetség
SárgaHáz, Szigetszentmiklós
Verbita Rend
  Utazási szerződés
  Utas- és stornó biztosítások
  Részletes adatvédelmi tájékoztató
  Rövidített adatvédelmi tájékoztató
  Médiapartnereink
  Hasznos linkek
  Sütés-főzés
  Humor
  Impresszum
Kövessen minket a Facebook-on!
Kárpátalja kincsei, Magyar emlékek útján 2017

Tisztelt Szervezők! A hét végén vettünk részt egy hat fős baráti társasággal a „Kárpátalja kincsei” úton . Budai úr, úgy bocsájtott el minket Budapestről, hogy nagyon fognak minket szeretni Kárpátalján és mi is nagyon fogjuk szeretni a kárpátaljai magyarokat. A fogadtatás, a vendégszeretet, az irántunk érzett ragaszkodás, minden várakozást felülmúlt. Eddig azt gondoltuk, hogy igaz magyarokkal csak Erdélyben találkozhatunk. ma már azt hisszük, hogy, ha az igaz szót fokozni lehet, akkor a legigazabb magyarok Kárpátalján élnek. Fantasztikus a... Tovább...

Sz.I.

© Misszió Tours Utazási Iroda, 2015  -  zarandokvonat.hu  -