FőoldalUtazásokSzolgáltatásokGalériaRólunkElérhetőségek +36 20 565 3258 Mentés a kedvencek közé! Kövessen minket a Facebook-on!
ZarándokvonatokZarándoklatokEgynapos utakKörutazásokBelföldi szállások

Erdélyi receptek

Fokhagyma szósz ("muzsdéj")

(ahogyan Deák Anna és leánya Zita készíti Ivón)

Elkészítés: 1 fej fokhagyma megpucolva és lezúzva, egy mokkás kanál sóval kikavarjuk. 1 tojás sárgából majonézt kavarunk (mustár-olaj), mikor ez kész van teszünk bele egy nagy evőkanál tejfölt, hozzá adjuk a fokhagymát, teszünk bele egy csipetnyi borsot és vegetát. Elkavarjuk és ha nagyon sűrű egy kis tiszta vizet kavarunk bele!

További erdélyi receptek...


Felvidéki receptek

Kassai szelet

Hozzávalók (4 személyre): 35 dkg liszt, 20 dkg zsír, 10 dkg cukor, 1 egész tojás, 1 citrom reszelt héja, 1 csomag sütőpor, 1/2 csomag vaníliás cukor, csipetnyi törött fahéj.

Elkészítés: A leszet jól összegyúrjuk a zsírral, cukorral, tojással citrom héjjal, sütőporral, vaníliás cukorral és fahéjjal. Kisujjnyi vastagon a tésztát zsírozott tepsibe tesszük és megszórjuk 5-6 deka mazsolával, melyeket ujjal tésztába nyomkodunk. Ezután villával megszurkáljuk, s a forró sütőben felemelkedésig, illetve gyenge sárgulásig sütjük. A nem teljesen kisült tészta tetejére- langyos mézzel való bekenés után- még a következő habot kenjük egyenletesen: 15 deka őrölt (lehetőleg gyengén pörkölt) mogyorót 15 deka cukorral, 1 szelet reszelt csokoládéval és 3 tojás fehérjével ( esetleg 2 egész tojással) félóráig erősen habosra keverünk. A tepsit ezután ismét a sütőbe helyezve, tartalmát a teljes átsülésig tovább sütjük. Négyzet alakú szeletekre vágva kínáljuk.

További felvidéki receptek...


Cseh receptek

Prágai sonkatekercs

Hozzávalók (4 személyre): 12 dkg prágai sonka, 20 dkg szeletelt sajt, 5 retek, 2 sós uborka 2 kanál majonéz, 1-2 ág szárzeller, 1 csokor metélőhagyma, őrölt bors, só.

Elkészítés: A prágai sonkát vékony, 2 centinél nem hosszabb csíkokra metéljük a megtisztított zellert megmossuk, kockára vágjuk. A retket tisztítás után a lecsöpögtetett sós uborkával együtt apróra daraboljuk. Az így előkészített hozzávalókat mély tálba szórjuk, és a majonézzel összekeverjük. Megsózzuk, megborsozzuk, és elosztjuk a sajt szeleteken. Egyenként összegöngyöljük, és a metélőhagymával átkötözve körben tálra rakjuk. Tálalásig hűtőszekrényben tartjuk.

További cseh receptek...


Lengyel receptek

Bigos régi lengyel módon

Hozzávalók (4 személyre): 80 dkg savanyú káposzta, 20 dkg borjúhús, 20 dkg csont nélküli sertéshús, 10 dkg füstölt szalonna,15 dkg kolbász, 1 nagy fej hagyma (15 dkg), zsír, 4 dkg paradicsom püré, 2-3 szárított gomba, 3 dkg aszalt szilva, só, bors, cukor, fokhagyma, majoránna, babérlevél, köménymag, ételízesítő.

Elkészítés: A savanyú káposztát nyomkodjuk ki, ha túl savanyú, mossuk meg, és kissé vagdossuk össze. Adjuk hozzá a hagymát, néhány babérlevelet és köményt. Kis lángon addig főzzük, míg a káposzta megpuhul. A húst a szalonnával, a gombával, a hagymával és a szilvával süssük meg egy serpenyőben, és keverjük a főtt káposztához. Végül tegyük bele a paradicsompürét, és a fűszereket is. Mindezt együtt 30 percig főzzük. Tálalás előtt öntsünk hozzá kevés vörösbort. Sült burgonyával vagy krakkói kolbásszal tálaljuk.

További lengyel receptek...


Szatmár-Beregi receptek

Málékásás töltött káposzta

Elkészítés: Savanyú káposztát leveleire szedünk, megmossuk, ha nagyon savanyú, vízben hagyjuk. A málékását (kukoricadarát) alaposan, többször is megmossuk. Egy serpenyőben, olajon hagymát párolunk, majd kockára vágott füstölt húst forgatunk meg benne. Ízesítjük sóval, borssal, piros paprikával, csípős paprikával. Kis ideig fedő alatt pároljuk. Utána hozzáadjuk a málékásához és összekeverjük. A káposztalevelet kiszedjük a vízből, lecsumázzuk, ha túl nagyok a levelek, akkor kettéhasítjuk. Megtöltjük a leveleket, és felengedjük vízzel. Lassú tűznél, fedő alatt készre főzzük, előtte pár perccel, ízlés szerint paradicsomlevet öntünk rá.

További szatmár-beregi receptek...

 

Belföldi szállások
Köszöntjük névnapjukon
Brúnó, Renáta nevű látogatóinkat!
Úticélok
Ausztria Bosznia
Csehország Franciaország
Horvátország Szentföld
Lengyelország Lettország
Litvánia Észtország
Olaszország Portugália
Erdély Délvidék
Felvidék Szlovénia
Kárpátalja
Médiatár
Énekesfüzet
Zarándokok énekesfüzete
szerkesztette: Pálmai Árpád
Letöltés (PDF, 967 kB)
Ajánljuk
Bethlen Gábor Kollégium
Keresztszülő-program
Magyar Pálos Rend
Rákóczi Szövetség
SárgaHáz, Szigetszentmiklós
Verbita Rend
  Utazási szerződés
  Utas- és stornó biztosítások
  Részletes adatvédelmi tájékoztató
  Rövidített adatvédelmi tájékoztató
  Médiapartnereink
  Hasznos linkek
  Sütés-főzés
  Humor
  Impresszum
Kövessen minket a Facebook-on!
Misszió Zarándokvonat – Csíksomlyó - 2022

„Életem első búcsúja és valószínűleg az egyik legjobb. Hatalmas élmény volt az ünnepi szentmise és a vonatút is. Nagyon örültem, mikor megtudtam, hogy Böjte Csaba atyánál lehet gyónni, így amint ezt megemlítették, már szaladtam is a bátyámmal és a nővéremmel, hogy letegyünk egy nagy terhet, ami nyomasztotta a lelkünket. A vonatút alatt a gyönyörű Erdély tája elkápráztatóan szép volt….”

Egy ifjú zarándoktárs

© Misszió Tours Utazási Iroda, 2015  -  zarandokvonat.hu  -