Mentés a kedvencek közé! Kövessen minket a Facebook-on!

Erdélyi receptek

Csorbapacal leves

Hozzávalók (4 személyre): 1 kg pacal, 1 kg levescsont, 1 sárgarépa, 1 zöldség, 1 csokor vágott petrezselyem, 1 zeller, 2 tojás sárgája, 1 hagyma, 1 evőkanál ecet, őrölt bors, só.

Elkészítés: A megtisztított, jól megmosott pacalt hideg vízben feltesszük főni. Kb. fél órai forralást követően a vizet leöntjük róla, és tiszta hideg vízre cseréljük. Ezzel is fél órát forraljuk, majd lecseréljük. A harmadik vízbe sót is teszünk, valamint a csontokat, és abban puhulásig forraljuk a pacalt. Kb. 3 órára eltéve a felkarikázott zöldségeket is hozzáadjuk, és puhulásig főzzük. Borsozzuk, ecetezzük, és ha kell, még megsózzuk. Kiszedjük a csontokat a léből. A levesestálba tesszük a tojások sárgáját, és rámerjük a forró levest.

További erdélyi receptek...


Felvidéki receptek

Pozsonyi rakott tészta

Hozzávalók (4 személyre): 1 nagy csomag kockatészta, 20 dkg darált dió, 20 dkg darált mák, porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 10 dkg búzadara, 1 dl tej, egy pohár tejföl, lekvár (lehetőleg baracklekvár).

Elkészítés: A tésztát sós vízben kifőzzük, leszűrjük, és a negyedét egy kivajazott tűzálló edénybe öntjük. Rászórjuk a porcukorral összekevert darált diót. Rátesszük a tészta újabb részét, ezt beborítjuk a pirított búzadarával és lekvárral. Újabb tésztaréteg következik, ezt porcukorral kevert darált mákkal hintjük meg. Befedjük a maradék tésztával. A vaníliás cukrot a tejbe keverjük, és ráöntjük a tésztára. A tejfölt elkeverjük a tojás sárgájával és a habbá vert fehérjével, majd a tészta tetejére kenjük. 150 Celsiuson 10-15 perc alatt addig sütjük, míg a teteje egy kis színt kap.

További felvidéki receptek...


Cseh receptek

Prágai hústekercs

Elkészítés: Huszonöt deka füstölt tarját megdarálunk, és elkeverjük kevés tejföllel. Nyolc darab sertésborda szeletet kicsontozunk, vékonyra kiverjük, és mindegyik közepére kis halmot formázunk a krémből. Két oldalról ráhajtjuk a húst, hogy a krém ki ne folyjon, majd óvatosan összetekerjük, és hústűvel megtűzzük. Az így megtöltött tekercseket lisztben, tojásban, zsemlemorzsában megforgatjuk, és bő, forró olajban kisütjük. Burgonyapüré illik hozzá.

További cseh receptek...


Lengyel receptek

Sörben párolt ponty

Hozzávalók (4 személyre): 1 kg ponty, só, bors, 5 szegfűszeg, 2 evőkanál ecet, 4 dkg vaj, 8 dkg hagyma, 1/8 liter világos sör, 5 dkg mazsola, 1/2 evőkanál reszelt citromhéj.

Elkészítés: A halat tisztítsuk és mossuk meg, vágjuk 2-3 centis darabokra, sózzuk, borsozzuk, és dörzsöljük be őrölt szegfűszeggel. Csepegtessünk rá ecetet is. A vajat forrósítsuk fel, a hagymát pirítsuk meg rajta, öntsük fel a sörrel, forraljuk fel, majd ebbe a szószba tegyük a halat. Lefedve 30 percig lassan pároljuk. A kész halat szedjük ki, majd a szószba szórjuk bele a megmosott mazsolát és a reszelt citromhéjat. Forraljuk fel még egyszer. Tálaláskor a halat öntsük le a szósszal.

További lengyel receptek...


Szatmár-Beregi receptek

Lekváros porlós

Elkészítés: Lisztet csipetnyi sóval és zsírral elmorzsolunk. Cukrot, vaníliás cukrot és sütőport adunk hozzá. Tojássárgáját és kevés tejfölt adunk hozzá, lassan összegyúrjuk, ha kíván még tejfölt, adunk hozzá annyit, hogy elérjük a nyújtható masszát. Majd táblán jól kigyúrjuk, 2 cipóba és pihentetjük. Tepsit zsírozunk, lisztezünk és az egyik cipót elnyújtjuk, a tepsibe tesszük. Ha a töltelékkel megkenjük, elnyújtjuk a másik cipót is, és ezzel beborítjuk. Tojásfehérjével lekenjük, villa hegyével megszurkáljuk és megsütjük. Kétféle ízesítéssel kínáljuk: szilvalekváros, valamint somlekváros-diós.

További szatmár-beregi receptek...

 

Köszöntjük névnapjukon
Alfréd nevű látogatóinkat!
Ausztria Bosznia
Csehország Franciaország
Horvátország Szentföld
Lengyelország Lettország
Litvánia Észtország
Olaszország Portugália
Erdély Délvidék
Felvidék Szlovénia
Kárpátalja
Bethlen Gábor Kollégium
Keresztszülő-program
Magyar Pálos Rend
Verbita Rend
Vianney Testvérek
Prospektus 2019
Zarándokvonatok, Zarándoklatok és Körutazások
Letöltés (PDF, 2,3 MB)

Régebbi prospektusok

Prospektus rendelés...
  Utazási szerződés
  Részletes adatvédelmi tájékoztató
  Rövidített adatvédelmi tájékoztató
  Médiapartnereink
  Hasznos linkek
  Sütés-főzés
  Humor
  Impresszum
Kövessen minket a Facebook-on! Hívjon minket Skype-on! Kövessen minket a YouTube-on!
Ön a 3219831. látogatónk.
Međugorjei zarándoklat a Béke Királynőjéhez

Hálás köszönet a Szűzanyának a meghívásért, és a szervezőknek ennek a nagyszámú zarándoklatnak a precíz, szeretetteljes létrejöttéért! Köszönet a lelkünk feltöltődéséért, a szép énekekért, tartalmas szentmisékért! Munkájukhoz sok sikert kívánok nagy szeretettel.

© Misszió Tours Utazási Iroda, 2015  -  zarandokvonat.hu  -