|
Erdélyi receptek
|
|
|
Csorbapacal leves
Hozzávalók (4 személyre): 1 kg pacal, 1 kg levescsont, 1 sárgarépa, 1 zöldség, 1 csokor vágott petrezselyem, 1 zeller, 2 tojás sárgája, 1 hagyma, 1 evőkanál ecet, őrölt bors, só.
Elkészítés: A megtisztított, jól megmosott pacalt hideg vízben feltesszük főni. Kb. fél órai forralást követően a vizet leöntjük róla, és tiszta hideg vízre cseréljük. Ezzel is fél órát forraljuk, majd lecseréljük. A harmadik vízbe sót is teszünk, valamint a csontokat, és abban puhulásig forraljuk a pacalt. Kb. 3 órára eltéve a felkarikázott zöldségeket is hozzáadjuk, és puhulásig főzzük. Borsozzuk, ecetezzük, és ha kell, még megsózzuk. Kiszedjük a csontokat a léből. A levesestálba tesszük a tojások sárgáját, és rámerjük a forró levest.
További erdélyi receptek...
|
Felvidéki receptek
|
|
|
Zsolnai galuskaleves
Hozzávalók (4 személyre): 40 gramm vaj, 2 kemény tojás, 2 nyers tojás, 2 evőkanál tehéntúró, 2 evőkanál liszt, ugyanannyi tej, 1 liter húsleves, szerecsendió, snidling, pirospaprika és só.
Elkészítés: A kemény tojásokat szitán áttörjük, elkeverjük az olvasztott vajjal, a nyers tojásokkal, a fűszerekkel, majd hozzáadjuk a tejjel és liszttel simára kevert tehéntúrót. Kávéskanállal forrásban lévő sós vízbe galuskákat szaggatunk, s ha a felszínére jönnek, azonnal az elkészített húslevesbe tesszük.
További felvidéki receptek...
|
Cseh receptek
|
|
|
Knédli
Hozzávalók (4 személyre): 4 zsemle, 3 tojás, 2-3 evőkanál olaj, 1-2 dkg élesztő, tej, liszt, só.
Elkészítés: A zsemléket vágjuk kockára, és az olajon pirítsuk világosra. Öntsünk rá langyos tejet, és morzsoljunk rá az élesztőt. Langyos helyen hagyjuk állni annyi ideid, míg a zsemle jól megszívja magát. Ezután sózzuk meg, tegyük bele a tojásokat egészben, és annyi lisztet, hogy nagyjából nokedlitészta-sűrűségű legyen. 10-15 percig pihenjünk, utána hosszúkás cipót formázunk belőle, és egy zsírral megkent konyharuhába csomagoljuk, a két végét összekötjük. Lobogó forró vízben 30 perc alatt megfőzzük, tálalás előtt kicsomagoljuk, és késsel vagy cérnával felszeleteljük.
További cseh receptek...
|
Lengyel receptek
|
|
|
Lublini hurka
Elkészítés: A kacsa nyakáról (vagy libanyakról) lehúzott zsíros bőrbe a következő tölteléket töltjük: A csontokról leszedett és apróra vágott kb. 20-25 dkg húst kevés zsírban megpirítjuk, elkeverjük 4-5 dkg főtt rizzsel, erősen fűszerezzük pirospaprikával, törött borssal, összehúzott fokhagyma levével. A megtöltött nyakbőr két végét bevarrjuk, előbb puhára pároljuk, majd sütőben pirosra sütjük.
További lengyel receptek...
|
Szatmár-Beregi receptek
|
|
|
Málékásás töltött káposzta
Elkészítés: Savanyú káposztát leveleire szedünk, megmossuk, ha nagyon savanyú, vízben hagyjuk. A málékását (kukoricadarát) alaposan, többször is megmossuk. Egy serpenyőben, olajon hagymát párolunk, majd kockára vágott füstölt húst forgatunk meg benne. Ízesítjük sóval, borssal, piros paprikával, csípős paprikával. Kis ideig fedő alatt pároljuk. Utána hozzáadjuk a málékásához és összekeverjük. A káposztalevelet kiszedjük a vízből, lecsumázzuk, ha túl nagyok a levelek, akkor kettéhasítjuk. Megtöltjük a leveleket, és felengedjük vízzel. Lassú tűznél, fedő alatt készre főzzük, előtte pár perccel, ízlés szerint paradicsomlevet öntünk rá.
További szatmár-beregi receptek...
|
|
|
Médiatár |
 |
Énekesfüzet |
 |
Zarándokok énekesfüzete
szerkesztette: Pálmai Árpád
|
|