Mentés a kedvencek közé! Kövessen minket a Facebook-on!

Erdélyi receptek

Miccs

Hozzávalók (4 személyre): 30 dkg darált marhahús, 30 dkg darált borjúhús, 2 gerezd fokhagyma, 1 kávéskanál szódabikarbóna, borsikafű, só, bors, pirospaprika.

Elkészítés: A darált húsokat otthon még egyszer daráljuk le, majd zúzott fokhagymával, sóval, borssal, paprikával fűszerezzük ízlés szerint. Szórjunk bele szódabikarbónát is, majd gyúrjuk alaposan össze. Lehetőleg sütés előtt egy nappal készítsük el, hogy az ízek összeérjenek. A masszából vizes kézzel formázzunk kb. 10 cm hosszú, 2-3 cm vastag kolbászkákat, és grillrácson, parázs fölött süssük meg. Mustárral, ecetes uborkával, kenyérrel tálaljuk.

További erdélyi receptek...


Felvidéki receptek

Kassai szelet

Hozzávalók (4 személyre): 35 dkg liszt, 20 dkg zsír, 10 dkg cukor, 1 egész tojás, 1 citrom reszelt héja, 1 csomag sütőpor, 1/2 csomag vaníliás cukor, csipetnyi törött fahéj.

Elkészítés: A leszet jól összegyúrjuk a zsírral, cukorral, tojással citrom héjjal, sütőporral, vaníliás cukorral és fahéjjal. Kisujjnyi vastagon a tésztát zsírozott tepsibe tesszük és megszórjuk 5-6 deka mazsolával, melyeket ujjal tésztába nyomkodunk. Ezután villával megszurkáljuk, s a forró sütőben felemelkedésig, illetve gyenge sárgulásig sütjük. A nem teljesen kisült tészta tetejére- langyos mézzel való bekenés után- még a következő habot kenjük egyenletesen: 15 deka őrölt (lehetőleg gyengén pörkölt) mogyorót 15 deka cukorral, 1 szelet reszelt csokoládéval és 3 tojás fehérjével ( esetleg 2 egész tojással) félóráig erősen habosra keverünk. A tepsit ezután ismét a sütőbe helyezve, tartalmát a teljes átsülésig tovább sütjük. Négyzet alakú szeletekre vágva kínáljuk.

További felvidéki receptek...


Cseh receptek

Znojmi pörkölt

Hozzávalók (4 személyre): 36 dkg marhahús, 40 dkg zsiradék, 4 dkg leforrázott hagyma, 4 dkg gyalult savanyú uborka, 2 dkg liszt, csontlé.

Elkészítés: A megtisztított húst kockákra vágjuk, szárazon mérsékelten megpirítjuk. A zsírt pároláskor adjuk hozzá. Csontlevet vagy vizet öntünk alá, és az előzőleg felszeletelt, leforrázott hagymával tovább pirítjuk. A megpuhult húst megszórjuk liszttel, hozzáadjuk a meghámozott, legyalult uborkát és készre pároljuk (a levét ne főzzük el!). Ízlés szerint sózzuk.

További cseh receptek...


Lengyel receptek

Sziléziai füstölt hús gyümölcsökkel

Hozzávalók (4 személyre): 25 dkg vegyes aszalt gyümölcs, 40 dkg füstölt oldalas, 1 evőkanál cukor, 1 egész fahéj, 1 citrom leve, 1 evőkanál liszt.

Elkészítés: A gyümölcsöt egy éjszakára fél liter vízbe áztatjuk. Másnap a füstölt húst annyi vízbe, amennyi ellepi, 45 percig főzzük. Hozzáadjuk a gyümölcsöt, citromlevet, fahéjat, a cukrot és puhára főzzük. Ha megfőtt a húst kivesszük és felszeleteljük, tálra rakjuk és körberakjuk a gyümölccsel. A lisztet egy kevés hideg vízbe simára keverjük, a húslébe habarjuk, egyszer felforraljuk, és a húsra öntjük. ( Bármilyen aszalt gyümölccsel elkészíthető, vagy pl. 12 szem szilva és 1 doboz darabolt ananász konzerv felhasználásával. Ha csak szilvával készítjük, a leve sötétebb lesz. Ha vegyesen használunk friss és konzerv gyümölcsöket, ezeket még 15 percig összeforralhatjuk a puhára főzött hússal.)

További lengyel receptek...


Szatmár-Beregi receptek

Málékásás töltött káposzta

Elkészítés: Savanyú káposztát leveleire szedünk, megmossuk, ha nagyon savanyú, vízben hagyjuk. A málékását (kukoricadarát) alaposan, többször is megmossuk. Egy serpenyőben, olajon hagymát párolunk, majd kockára vágott füstölt húst forgatunk meg benne. Ízesítjük sóval, borssal, piros paprikával, csípős paprikával. Kis ideig fedő alatt pároljuk. Utána hozzáadjuk a málékásához és összekeverjük. A káposztalevelet kiszedjük a vízből, lecsumázzuk, ha túl nagyok a levelek, akkor kettéhasítjuk. Megtöltjük a leveleket, és felengedjük vízzel. Lassú tűznél, fedő alatt készre főzzük, előtte pár perccel, ízlés szerint paradicsomlevet öntünk rá.

További szatmár-beregi receptek...

 

Köszöntjük névnapjukon
Emma nevű látogatóinkat!
Ausztria Bosznia
Csehország Franciaország
Horvátország Szentföld
Lengyelország Litvánia
Olaszország Portugália
Erdély Délvidék
Felvidék Szlovénia
Kárpátalja
Verbita Rend
Bethlen Gábor Kollégium
Vianney Testvérek
Prospektus 2018
Zarándokvonatok, Zarándoklatok és Körutazások
Letöltés (PDF, 565 kB)

Régebbi prospektusok

Prospektus rendelés...
  Utazási szerződés
  Médiapartnereink
  Hasznos linkek
  Sütés-főzés
  Humor
  Impresszum
Kövessen minket a Facebook-on! Hívjon minket Skype-on! Kövessen minket a YouTube-on!
Ön a 2763922. látogatónk.
Boldogasszony Zarándokvonat 2013

A Boldogasszony Zarándokvonattal és Isten áldásával indultam el a Csíksomlyói búcsúba. Elcsendesedni és 800 emberrel egyedül lenni leírhatatlan. Köszönöm az Utazási irodának a remek szervezést, a kísérő lelki atyáknak a szép szavakat. Elmondhatom, hogy egy valódi lelkigyakorlaton vettem részt. Köszönöm!

S.M.

© Misszió Tours Utazási Iroda, 2015  -  zarandokvonat.hu  -