Mentés a kedvencek közé! Kövessen minket a Facebook-on!

Szentföldi zarándokút

  2019. november 11-17.
Tovább...

Szentföldi zarándoklat

  2019. november 17-24.
Tovább...
Szentföld, Izrael
Izrael területe mindössze 1/10-e Nagy-Britanniának, de földrajzilag változatos, hisz hegy, sivatag, tenger és tó egyaránt megtalálható itt.
 
A világ vallási bölcsője, kulturális és egyetemes jelentőségű szent föld. A zsidó, keresztény és mohamedán vallás épített emlékeit fedezhetjük fel, miközben a bibliai történelem elevenedik meg a változatos tájakon.
 
Beutazás: Magyar állampolgároknak Izraelbe történő beutazás útlevéllel lehetséges, melynek a hazautazástól számított 6 hónapig érvényesnek kell lennie. Belépéskor az útlevélbe való izraeli beléptetési pecsét helyett beléptetési külön lapot kap a külföldi beutazó, amelyet kiutazáskor fel kell mutatni. Előfordulhat, hogy a határrendészet továbbra is hagyományosan, pecséttel regisztrálja az útlevélbe az Izraelbe történő belépést. A beutazó útlevelében található arab vagy más muszlim országok pecsétjei nem jelentenek beléptetési akadályt, ugyanakkor az ezekkel rendelkező utazók alaposabb biztonsági ellenőrzésre számíthatnak.
 
Biztonság: A bűnözés Izraelben nem haladja meg az átlagos európai szintet, annál fokozottabb kockázatot nem jelent. Ennek megfelelően a zsebtolvajlás előfordul a turisták által frekventált helyeken. Izrael továbbra is fokozott kockázati besorolásban van. A nagyobb tömegeket vonzó terek, helyszínek és a tömegközlekedési eszközök használata kerülendő. Elsősorban Jeruzsálemben a zsúfoltság miatt tanácsos az óvárosi séta alkalmával a körültekintő óvatosság.
 
Egészségügyi előírások: Az általános egészségügyi és higiéniai helyzet jó, védőoltásokra nincs szükség. A vezetékes ivóvíz iható, de erősen klórozott. A kórházi ellátás magas színvonalú és fizetős, a sürgősségi ellátás magas színvonalú. A gyógyszertári és gyógyszerekkel való ellátottság jó, de minden egészségügyi szolgáltatás és gyógyszer ára magas. Minden Izraelbe látogató külföldi állampolgárnak érvényes teljes körű egészségbiztosítással kell rendelkeznie ott tartózkodása idejére, ezért utasbiztosítás nélkül ne induljanak útnak.
 
Időjárás: Az éghajlatot két uralkodó évszak jellemzi, az enyhe, esős tél novembertől áprilisig, valamint a száraz, nagyon meleg nyár az év másik részében. A Jordán-folyó mentén és a Holt-tenger vidékén nagy a forróság, a téli hónapokban sem csökken a hőmérséklet 20°C alá, az esték és az éjszakák viszont hidegek. A nyári szezon ideje alatt érdemes fokozottan felkészülni az Izraelben megtapasztalható magas hőmérsékletre és a tengerparti régióban jelentős páratartalomra. Javasoljuk, hogy a napsütés és hőterhelés okozta rosszulléteket elkerülendő gondoskodjanak a megfelelő és állandó folyadékbevitelről. A városokban sok helyen található ivókút, a zárt helyiségek szinte mind légkondicionáltak.
 
Öltözködés: A körutazásoknál napközben könnyű öltözék, esténként melegebb ruházat szükséges, illetve a programokon való részvételhez nagyon kényelmes cipő javasolt. A templomok megtekintéséhez hosszú nadrágot és vállat fedő ruházatot szükséges viselni. A hűvösebb hónapokban kabát, esőkabát, melegebb ruha ajánlott.
 
Vallási és viselkedési kultúra: A zsidó naptár luniszoláris naptár, ezért a helyi ünnepek minden évben más naptári napokra esnek. A sabbathoz (szombati ünnepnap) hasonlóan minden zsidó vallási ünnepnap napnyugtakor kezdődik és napnyugtakor végződik. Ennek megfelelően a vallásos ünnepnap, így minden sabbat kezdeti napján (sabbat esetén pénteken) néhány órával napnyugta előtt bezár a boltok többsége, illetve leáll a közösségi közlekedés (a taxik, az iránytaxik és egyes buszjáratok kivételével), amely csak szombat este indul meg újra, a boltok többsége pedig vasárnap reggel nyit ki.
 
Elektromos áram: 230 V.
 
Hivatalos fizetőeszköz, bankkártyák: A hivatalos fizetőeszköz a Sékel, 1 USD = kb. 3,728 ILS (2018.december). American Express, Visa, Mastercard, Eurocard bankkártyákat a nagyobb üzletekben, áruházakban, benzinkutaknál elfogadják. Érdemes helyi valutát váltani, hiszen napközben az ásványvizet, gyümölcsleveket, péksüteményeket elsősorban Sékellel lehet kifizetni. A bankok általában 08.30 és 12.00 óra között tartanak nyitva, vasárnaptól csütörtökig, és 16.00-18.00 óra között vasárnap, kedden és csütörtökön. Némelyik nyitva tart pénteken és a zsidó ünnepeken is, 08.30 és 12.00 óra között. Szombaton minden bank zárva van.
 
Telefonálás: A Magyarországon használt mobiltelefon készülékek használhatók az ország egész területén. A Wi-Fi lefedettség részleges. Általános segélyhívó: 112.
 
Közlekedés: A nagyvárosok között jó a vonatközlekedés, távolsági buszok is vannak, de bevett eszköz az iránytaxi is, főleg péntek és szombat este között, amikor leáll a tömegközlekedés az országban. A városokban metró sehol nincs, villamos is csak Jeruzsálemben üzemel, a helyi buszok viszont jól működnek mindenhol. Fel kell arra készülni, hogy nincs minden kiírva latin betűkkel.
 
Borravaló: Étteremben 15% a szokásos borravaló mértéke, elvárják. A taxisoknak nem kötelező borravalót adni, de örülnek neki.
 
Dohányzás: Izraelben tilos a dohányzás a publikus helyeken, hivatalokban, kávézókban, éttermekben, szórakozóhelyeken, állomásokon és buszmegállókban.
 
Üzletek nyitva tartása, vásárlás: A legtöbb üzlet 09.00 és 19.00 óra között tart nyitva, vasárnaptól csütörtökig, szünettel 14.00 és 16.00 óra között. Szombaton az üzletek zárva vannak: pénteken délben bezárnak és legközelebb vasárnap délben nyitnak ki. Némelyik szupermarket és azok az éttermek, amelyek nem kínálnak kóser ételt, nyitva vannak pénteken és szombaton is.
 
Gasztronómia: Az izraeli konyha sokszínűségén jelentősen érződnek a palesztin, az orosz és a fekete-afrikai konyha hatásai. Izrael nem szűkölködik a kulináris élvezetekben, kitűnő éttermek, a közel-keleti konyha különlegességei, halételek, saláták, különféle előételek hatalmas választéka, tahina, humusz, arab pékségek gusztusos kínálata csábítja evésre az utazót.
 
Amit feltétlenül érdemes megkóstolni:
Humusz, maszabacha: Igazi izraeli étel, amit már az ókori egyiptomiak is fogyasztottak. Sokféle változatban készül: a legegyszerűbb csicseriborsóból, citromléből, fokhagymából, olívaolajból és tahiniből áll.
Falafel: Az egyik alapvető eleme az izraeli konyhának. A falafel csicseriborsóból készül – fűszeres darált csicseriborsó olajban kisütve, kicsit olyan, mint egy fasírt. A legtöbbször pitában eszik, de remekül illik humusz mellé is.
Tahini: Eredetileg csak a szezámmagpaszta neve, de az ebből készült szószt is így hívják. Ez a paszta rengeteg izraeli ételnek az alapját képezi: ezt teszik salátákra, pitába, a humuszba, de használják édességekhez is.
Knaffe: Az arab desszertek királynőjének is nevezik ezt a méltán híres, az egész Közel-Keleten ismert édességet. Belül édes sajt és tészta, a tetején pisztácia.
Saksuka: Izraeli lecsó, sokáig főzött paradicsommártás kaliforniai paprikával, rengeteg hagymával, fűszerekkel, a végén tükörtojással sütve. Van egy zöld változata spenóttal, és sokszor készítik padlizsánnal, feta sajttal a tetején.
Szambuszak: Egy egyszerű töltött tészta, amit az igazán jó helyeken a vendég szeme előtt tesznek be a kemencébe. Akár ebédnek is elég, akkora adagokat tudnak készíteni.
fővárosa: Jeruzsálem
államforma: köztársaság
hivatalos nyelvek: héber, arab
 területe: 20 770 km2
népesség: 8,9 millió fő
hivatalos valuta: Sékel (ILS)
vízum: nem szükséges
telefon országhívószám: +972
mi mibe kerül? Étkezés. olcsó étterem: 12-19 USD
Középkategóriás étterem, 2 fő, 3 fogásos étkezés: 46-80 USD
McDonalds vagy hasonló gyorsétterem: 12-15 USD
Hazai sör (0.5 l): 6.40-8.60 USD
Import sör (0,33 l): 4.80-8.00 USD
Coke/Pepsi (0,33 l): 1.60-3.20 USD
Víz (0,33 l): 1.30-2.70 USD
Cappuccino: 2.10-4.00 USD
Espresso kávé: 1.50-2.80 USD
 
Tej (1 l): 1.30-1.70 USD
Kenyér: 1.20-2.70 USD
Helyi sajt (1 kg): 8.00-16 USD
Alma (1 kg): 1.60-3.20 USD
Narancs (1 kg): 1.10-2.10 USD
Banán (1 kg): 1.60-3.00 USD
Körte (1 kg): 1.90-3.90 USD
Cigaretta (Marlboro): 8.30-9.40 USD
 
Egyirányú jegy (tömegközlekedés): 1.30-1.60 USD
Taxi alapdíj: 3.00-4.80 USD
Taxi 1 km: 0.80-1.30 USD
Taxi 1 óra várakozás: 21-29 USD
kis útiszótár: Szervusz! – Sálóm!
Köszönöm. – Todá.
Köszönöm szépen. – Todáxábá.
B’vakasá! – Kérem!
Szívesen. – Én da vár.
Isten hozott! – Baruch ha bá!
Jó utat! – N’sziá dechá!
Jó reggelt! – Bókér tóv!
Jó estét! – Érev tóv!
Jó éjszakát! – Áj\a tóv!
Hogy vagy? – Más’iomchá? (ffi)
Hogy vagy? – Más’iomech? (nő)
Rendben van. – B’széder.
Elnézést! – Szlichá!
Viszontlátásra! – L’hitráó!
Jó étvágyat! – Yteávón!
Köszöntjük névnapjukon
Orsolya nevű látogatóinkat!
Ausztria Bosznia
Csehország Franciaország
Horvátország Szentföld
Lengyelország Lettország
Litvánia Észtország
Olaszország Portugália
Erdély Délvidék
Felvidék Szlovénia
Kárpátalja
Bethlen Gábor Kollégium
Keresztszülő-program
Magyar Pálos Rend
Verbita Rend
Vianney Testvérek
Prospektus 2020
Zarándokvonatok, Zarándoklatok és Körutazások
H A M A R O S A N ...

Régebbi prospektusok

Prospektus rendelés...
  Utazási szerződés
  Részletes adatvédelmi tájékoztató
  Rövidített adatvédelmi tájékoztató
  Médiapartnereink
  Hasznos linkek
  Sütés-főzés
  Humor
  Impresszum
Kövessen minket a Facebook-on!
Ön a 3556439. látogatónk.
Boldogasszony Zarándokvonat

Köszönetünket fejezzük ki ezért a gyönyörű útért, a szervezőknek, segítőknek, Katinak a kedvességéért, örülünk, hogy részt vehettünk, és reméljük jövőre is találkozunk. Lelki megújulást hozott számunkra és összetartozást az Erdélyi magyarokkal. Köszönjük a Szűzanya segítségét. Ezt a megújulási érzést az otthon maradottaknak is át kell adnunk. Köszönettel:

B-né és H-né

© Misszió Tours Utazási Iroda, 2015  -  zarandokvonat.hu  -