Mentés a kedvencek közé! Kövessen minket a Facebook-on!

Zarándoklat a Baltikumba

  2019. július 28 - augusztus 3.
Litvánia – Lettország - Észtország Tovább...

Zarándoklat a Baltikumba Szentpétervárral

  2019. augusztus 4-12.
Litvánia – Lettország - Észtország - Szentpétervár Tovább...
Litvánia
Litvánia a legdélebben fekvő balti állam, mely bővelkedik természeti kincsekben. Fővárosa, Vilnius Európa egyik legszebb és legjobb állapotban lévő barokk városa, mely az UNESCO világörökség részét képezi. Érdemes felkeresni a fővárostól mindössze 28 km-re fekvő Trakait is, amely már az 1320-as években a környék fővárosa volt, és amelynek lovagok által épített vára ma is látható.
 
Tengerpartja érintetlen szépségű, látványát délen a Kur-földnyelv fehérhomokos nyúlványa teszi még különlegesebbé.
 
Beutazás: Litvániába a beutazás útlevéllel, személyazonosító igazolvánnyal, valamint ideiglenes személyazonosító igazolvánnyal lehetséges.
 
Biztonság: Litvániában a bűnözés nem tér el érdemben a többi, térségbeli EU-tagállamtól. A külföldi állampolgárok elleni bűncselekmények jellegükben elsődlegesen vagyon elleniek, főként a turisztikai céllal itt tartózkodódókat érintik, pl. zsebtolvajlások, iratok eltulajdonítása. Az országon belüli közlekedés alapvetően biztonságosnak tekinthető.
 
Egészségügyi előírások: Litvániában az átlagos európai közegészségügyi helyzet jellemző, a beutazás nem jelent megnövekedett biztonsági kockázatot. Kötelező védőoltás nincs. A csapvíz iható. Az egészségügyi ellátásért változó mértékű önrészt kell fizetni, ezért javasoljuk utasbiztosítás megkötését.
 
Időjárás: Litvániában általában 5-10 fokkal hidegebb van, mint Magyarországon. Csapadék bármikor előfordulhat. Az átlaghőmérséklet nyáron 20, télen -1 fok körül alakul. A legmelegebb hónap a július és az augusztus. Júniusban 2 órával hosszabb, decemberben pedig 2 órával rövidebb a nappal, mint Magyarországon.
 
Öltözködés: A tenger közelsége miatt nyáron is gyakori a szeles időjárás és az esők. Réteges öltözködés, kabát, esőkabát, a kirándulások miatt kényelmes cipő javasolt az utazáshoz.
 
Elektromos áram: 220 V.
 
Hivatalos fizetőeszköz, bankkártyák: Litvánia fizetőeszköze az Euró. A városokban a legtöbb üzletben fizethetünk bankkártyával.
 
Telefonálás: A Magyarországon használt mobiltelefon készülékek használhatók az ország egész területén. Központi segélyhívó: 112.
 
Közlekedés: A távolsági tömegközlekedést elsősorban buszok bonyolítják le, mivel az eltérő nyomtáv miatt a vasúti kapcsolat rossz. A tömegközlekedés nem túl drága és – az óváros kivételével – behálózza az egész várost. Jegyeket a kioszkoknál vehetünk vagy a buszon. A taxisofőrök megbízhatóak, ennek ellenére érdemes az autót telefonon rendelni és odafigyelni a viteldíjra.
 
Borravaló: Kb. 10% javasolt az éttermekben és taxiknak.
 
Dohányzás: Tilos a dohányzás az éttermekben, bárokban és egyéb publikus helyeken. Csak az arra kijelölt helyeken szabad dohányozni.
 
Üzletek nyitva tartása, vásárlás: Az élelmiszerüzletek általában 8.00 és 22.00 óra között, az egyéb üzletek 10.00 óra és 18-20.00 óra között tartanak nyitva, sokuk zárva van vasárnap. Alkohol árusítását 22.00 és 08.00 óra között tiltja a törvény, ez alól kivételt képeznek az éttermek és bárok. A múzeumok és galériák heti egy napon zárva vannak, ez általában vasárnap vagy hétfő. Litvániában borostyánból készült ékszereket, fafaragványokat érdemes ajándékba vásárolni.
 
Gasztronómia: A litván konyhára jellemző a sok előétel és a burgonyás-húsos, burgonyás-tejes, burgonyás-tojásos meleg második fogások fogyasztása.
 
A sózott és füstölt húsok mellé semleges ízű, gyakran teljesen sótlan zöldséges vagy gabonás körítés illik. Sajátosan litván körítés az árpa (gyöngykása és árpakása), káposzta, karalábé, fehérrépa, karórépa, sárgarépa, borsó, de mindezekből csak keveset fogyasztanak.
 
A baltikumi konyhák közül a litvánban a legelterjedtebb a fűszerhasználat, bár ez is csak főleg majoránnára, köményre, petrezselyemre, hagymára, kaporra korlátozódik. Nemzeti fűszernek tartják a köményt és a majoránnát.
 
A cukrászkészítmények az egész Baltikumban a német konyha hagyományait őrzik. A litvánok mézzel és fekete borssal, illatos (jamaikai) borssal, citromhéjjal, szerecsendióval teszik ezeket még finomabbá.
fővárosa: Vilnius
államforma: köztársaság
hivatalos nyelvek: litván
 területe: 65 200 km2
népesség: 2,8 millió fő
időzóna: kelet-európai idő (EET, UTC+2)
hivatalos valuta: Euro
vízum: nem szükséges
telefon országhívószám: +370
mi mibe kerül? Étkezés, olcsó étterem: 5.00-10.00 EUR
Középkategóriás étterem, 2 fő, 3 fogásos étkezés: 25-45 EUR
McDonalds vagy hasonló gyorsétterem: 4.40-6.00 EUR
Hazai sör (0,5 l): 0.90-1.20 EUR
Import sör (0,33 l): 0.87-2.00 EUR
Üveg bor (közepes): 5.00-8.00 EUR
Coke/Pepsi (0,33 l): 0.60-2.00 EUR
Víz (0,33 l): 0.57-1.20 EUR
Cappuccino: 1.50-2.50 EUR
Espresso kávé: 1.00-1.80 EUR
 
Tej (1 l): 0.70-1.10 l
Kenyér (500 g): 0.70-1.30 EUR
Helyi sajt (1 kg): 5.80-10.00 EUR
Alma (1 kg): 0.50-1.00 EUR
Narancs (1 kg): 1.00-2.00 EUR
Banán (1 kg): 0.80-1.30 EUR
Körte (1 kg): 0.60-1.20 EUR
Cigaretta (Marlboro): 3.40-4.00 EUR
 
Egyirányú jegy (tömegközlekedés): 0.70-1.00 EUR
Taxi alapdíj: 0.58-1.50 EUR
Taxi 1 km: 0.49-0.75 EUR
Taxi 1 óra várakozás: 7.20-13 EUR
kis útiszótár: Labas! – Hello!
Viso gero! – Viszlát!
Prašau. – Kérem.
Ačiū. – Köszönöm.
Prašom. – Szívesen.
Atsiprašau. – Elnézést.
Taip – Igen
Ne – Nem
Sveiki! – Szia!
Laba diena! – Jó napot!
Kaip sekasi? – Hogy vagy?
Iki! – Viszlát!
Iki pasimatymo! – Viszontlátásra!
Atsiprašau! – Bocsánat!
Labai ačiū. – Köszönöm szépen.
Kiek kainuoja? – Mennyibe kerül?
Brangus – Drága
Ir pigus – Olcsó
Vanduo – Víz
Alus – Sör
Vynas – Bor
Köszöntjük névnapjukon
Szilárda nevű látogatóinkat!
Ausztria Bosznia
Csehország Franciaország
Horvátország Szentföld
Lengyelország Lettország
Litvánia Észtország
Olaszország Portugália
Erdély Délvidék
Felvidék Szlovénia
Kárpátalja
Bethlen Gábor Kollégium
Keresztszülő-program
Magyar Pálos Rend
Verbita Rend
Vianney Testvérek
Prospektus 2018
Zarándokvonatok, Zarándoklatok és Körutazások
Letöltés (PDF, 565 kB)

Régebbi prospektusok

Prospektus rendelés...
  Utazási szerződés
  Részletes adatvédelmi tájékoztató
  Rövidített adatvédelmi tájékoztató
  Médiapartnereink
  Hasznos linkek
  Sütés-főzés
  Humor
  Impresszum
Kövessen minket a Facebook-on! Hívjon minket Skype-on! Kövessen minket a YouTube-on!
Ön a 3110739. látogatónk.
Boldogasszony Zarándokvonat 2014

Kedves Misszió Tours munkatársak! Először utaztunk Önökkel, de a csíksomlyói zarándoklatra már 6.alkalommal, így van összehasonlítási alapom: ahogy Önök lebonyolították az egész utat, a programokat 24 órán át, azt a magas szintű profizmust felsőfokon tanítani kellene! Köszönjük! 700 embert tökéletesen összefogtak, koordináltak finoman, udvariasan, szeretettel, ehhez csak gratulálni tudok és a továbbiakban ugyanilyen tökéletesen megszervezett jól sikerült utazásokat – no és ilyen szervezhető utasokat is - hozzá jó egészséget kiváló... Tovább...

P.B-né

© Misszió Tours Utazási Iroda, 2015  -  zarandokvonat.hu  -