FőoldalUtazásokSzolgáltatásokGalériaElérhetőségek Mentés a kedvencek közé! Kövessen minket a Facebook-on!
ZarándokvonatokZarándoklatokEgynapos utakKörutazásokBelföldi szállások

Magyarok zarándoklata Máriacellbe

  2023. október 6-7.
ÉVRŐL ÉVRE VISSZATÉRÜNK! A Szűzanya mindig hazavárja gyermekeit, MINKET! ÚJDONSÁG! Most 2 napot tölthetünk el a mesés kisvárosban, Közép-Európa egyik legjelentősebb búcsújáró helyén és még Maria Schutzba is ellátogatunk. Tartson velünk! Tovább...

Advent Máriacellben

  2023. december 2.
Máriacell idén is adventi díszbe öltözik! Főterén található minden évben a világ legnagyobb függő adventi koszorúja, melyen szokatlan módon 24 gyertya van (20 kisebb a hétköznapokra és 4 nagyobb az adventi vasárnapokra). Tartson velünk! Tovább...
Ausztria
Az Osztrák Köztársaság közép-európai állam, melyet északról Németország és Csehország, keletről Szlovákia és Magyarország, délről Szlovénia és Olaszország, nyugatról pedig Svájc és Liechtenstein határol. Az 1955. május 15-én aláírt államszerződés lehetőséget teremtett arra, hogy Ausztria független, semleges államként a saját útját járja.
 
Fővárosa, Bécs, a ragyogó Alpok, takaros alpesi házai, tóvidékei, számos zenei és kulturális fesztivállal büszkélkedő városai vonzó turisztikai célponttá teszik az országot.
 
Beutazás: Ausztriába útlevéllel, személyazonosító igazolvánnyal, valamint ideiglenes személyazonosító igazolvánnyal lehetséges a beutazás. Magyar állampolgárok számára 2004. május 1-jétől teljesen megszűnt a vízumkötelezettség, függetlenül attól, mi a beutazás célja és mennyi annak időtartama.
 
Biztonság: Ausztriában a bűnözés nem tér el érdemben a többi, térségbeli EU-tagállamtól. Itt igazán biztonságban érezhetjük magunkat, hiszen Ausztria az Unió államai közül az egyik legjobb közbiztonságú ország. A rendőröket megbecsüli és tiszteli a lakosság, jellemzően gyorsak és határozottak a rendőrségi intézkedések.
 
Egészségügyi előírások: Ausztriában nagyon magas színvonalú az egészségügyi ellátás, és kiváló az infrastruktúra. Ugyanakkor mind a mentés (pl. helikopter), mind pedig az egészségügyi ellátás költségei jóval magasabbak, mint Magyarországon, ezért is különösen fontos a minden ellátásra és káreseményre kiterjedő, továbbá megfelelő mértékű fedezetet nyújtó utasbiztosítás előzetes megkötése. Különösen ajánlatos ez a téli, illetőleg veszélyes sportok kedvelőinek (síelés, hegymászás, vadvízi evezés, stb).
 
Időjárás: Az ország klímája nagyrészt kontinentális. Az átlagos hőmérséklet nyáron 20 °C körüli, tavasszal és ősszel 10 °C. A hegyekben 1000 méterenként kb. hat fokkal csökken a hőmérséklet.
 
Öltözködés: Réteges öltözködés, kabát, esőkabát, a kirándulások miatt kényelmes cipő javasolt az utazáshoz.
 
Elektromos áram: 230 V.
 
Hivatalos fizetőeszköz, bankkártyák: Ausztria hivatalos fizetőeszköze az Euró. Pénzváltás bankokban, pénzváltóknál lehetséges, az árfolyamok bankonként eltérőek lehetnek. A bankokon kívül egész Ausztriában több mint 3000 bankautomata áll rendelkezésre a pénzfelvételhez. Az automaták elfogadnak bel- és külföldi maestro bankkártyákat, illetve MasterCard, American Express, Visa és Diners hitelkártyákat, valamint a Cirrus és Visa-Plus bankkártyákat is. A városokban és a turisztikai központokban a legtöbb szálloda, étterem, üzlet és benzinkút elfogad hitelkártyát.
 
Telefonálás: A Magyarországon használt mobiltelefon készülékek használhatók az ország egész területén. Központi segélyhívó: 112.
 
Közlekedés: Ausztria jól kiépített tömegközlekedési hálózattal rendelkezik, így a turisták könnyedén és kényelmesen juthatnak el a célpontjukhoz. Valamennyi nagyobb városban és településen találhatók taxik, amelyek biztonságos és kényelmes továbbjutási lehetőséget kínálnak.
 
Borravaló: A szállodai és az éttermi árak tartalmazzak a borravalót, azonban szokás a pincéreket, szállodai alkalmazottakat az ár 10 % -val jutalmazni elégedettségünk esetén. Mindig minden étteremben felkészülhetünk arra, hogy legalább az egyik pincér magyarul szólít meg minket.
 
Dohányzás: Tilos a dohányzás az éttermekben, bárokban és egyéb publikus helyeken, illetve csak az arra kijelölt helyeken szabad dohányozni.
 
Üzletek nyitva tartása, vásárlás: az üzletek hétköznap általában 06-22 óra között, szombaton délig, de legfeljebb 13-14 óráig tartanak nyitva, és vasárnap zárva vannak (kivéve főszezonban a nagyobb üdülővárosokban. Az éttermek általában délelőtt 11 és este 9-10 óra között tartanak nyitva (délután 2-5 óra között gyakran zárva vannak). A benzinkutak autópályák, főutak mentén 0-24 órás nyitva tartással működnek, kevésbé forgalmas helyeken a boltokhoz hasonló nyitva tartással.
 
Gasztronómia: Ausztria gasztronómiája régiónkét más és más hagyományokat őriz, így ételeik is igen változatosak. Egységes osztrák konyháról nem lehet beszélni, mert az Ausztriába érkezők és letelepedők magukkal vitték hazájuk receptjeit, melyekből az osztrák konyha átvette a legjobbakat. Ugyanakkor az osztrák konyha a mai napig magán hordozza az egykori nagy monarchia nyomait, így ételeik sokban hasonlítanak a magyar fogásokhoz.
 
Ausztriában jellemzőek a húslevesek, különféle betétekkel (májgombóc, grízgombóc, tészták). Ezen kívül szívesen esznek különféle zöldségekből készült krémleveseket is.

Főétkezésekkor gyakran esznek húst (elsősorban marhahúst, borjút és szárnyasokat) zöldségkörettel. Egyes tartományokban jellemzőek a különböző húsos gombócok és a savanyú káposztával készült ételek is. Szívesen fogyasztanak halakat is, vegetáriánus ételeik pedig változatosak. Jellemzően a salátát a leves és a főétel között, önálló fogásként fogyasztják.

Az osztrák desszertek hasonlóak a magyarokhoz. Ők is szívesen fogyasztanak palacsintát, szilvásgombócot vagy réteseket. Könnyű kelt tésztás desszertjeik világhírűek, ezeket különféle töltelékekkel készítik el.
fővárosa: Bécs
államforma: köztársaság
hivatalos nyelvek: német
 területe: 83 879 km2
népesség: 8,5 millió fő
időzóna: közép-európai idő (CET, UTC+1)
hivatalos valuta: Euro
vízum: nem szükséges
telefon országhívószám: +43
mi mibe kerül? Étkezés, olcsó étterem: 9.00-15.00 EUR
Középkategóriás étterem, 2 fő, 3 fogásos étkezés: 40-60 EUR
McDonalds vagy hasonló gyorsétterem: 6.00-8.00 EUR
Hazai sör (0.5 liter): 3.20-4.10 EUR
Import sör (0,33 l): 3.00-4.20 EUR
Coke/Pepsi (0,33 l): 2.00-3.20 EUR
Víz (0,33 l): 1.00-2.50 EUR
Cappuccino: 2.50-3.50 EUR
Espresso kávé: 1.80-2.40 EUR
 
Tej (1 l): 0.95-1.30 EUR
Kenyér: 1.00-2.50 EUR
Helyi sajt (1 kg): 7.00-15 EUR
Alma (1 kg): 2.00-3.00 EUR
Narancs (1 kg): 1.50-3.00 EUR
Banán (1 kg): 1.30-2.00 EUR
Körte (1 kg): 2.40-3.60 EUR
Cigaretta: 5.00-5.50 EUR
 
Egyirányú jegy (tömegközlekedés): 2.20-2.40 EUR
Taxi alapdíj: 3.40-5.00 EUR
Taxi 1 km: 1.20-2.00 EUR
Taxi 1 óra várakozás: 24-30 EUR
kis útiszótár: Jó reggelt – Guten Morgen!
Jó napot! – Guten Tag!
Jó estét! – Guten Abend!
Jó éjszakát! – Guten Nacht!
Viszontlátásra! – Auf Wiedersehen!
Igen – Ja
Nem – Nein
Kérem – Bitte
Köszönöm – Danke
Bocsánat, elnézést! – Entschuldigung!
Segítség – Hilfe!
Kérem segítsen nekem! – Bitte helfen Sie mir!
Tegnap – Gestern
Ma – Heute
Holnap – Morgen
Nagy – Groß
Kicsi – Klein
Forró – Heiß
Hideg – Kalt
Sok – Viel
Kevés – Wenig
Jó – Gut
Rossz – Schlecht
Nyitva – Offen
Zárva – Geschlossen
Balra – Links
Jobbra – Rechts
Beszél angolul? – Sprechen Sie Englisch?
Nem beszélek németül. – Ich spreche nicht auf Deutsch.
Nem értem! – Ich verstehe nicht.
Mennyibe kerül ez? – Wie viel kostet es?
Ez túl drága. – Es ist zu teuer.
Rendben, ezt kérem. – Ok, ich nehme es.
Belföldi szállások
Köszöntjük névnapjukon
Móric nevű látogatóinkat!
Úticélok
Ausztria Tanzánia
Bosznia Csehország
Franciaország Horvátország
Szentföld Lengyelország
Lettország Litvánia
Észtország Olaszország
Portugália Erdély
Délvidék Felvidék
Szlovénia Kárpátalja
Dominikai Köztársaság
Mádiatár
Énekesfüzet
Zarándokok énekesfüzete
szerkesztette: Pálmai Árpád
Letöltés (PDF, 967 kB)
Ajánljuk
Bethlen Gábor Kollégium
Keresztszülő-program
Magyar Pálos Rend
Rákóczi Szövetség
SárgaHáz, Szigetszentmiklós
Verbita Rend
  Utazási szerződés
  Utas- és stornó biztosítások
  Részletes adatvédelmi tájékoztató
  Rövidített adatvédelmi tájékoztató
  Médiapartnereink
  Hasznos linkek
  Sütés-főzés
  Humor
  Impresszum
Kövessen minket a Facebook-on!
Boldogasszony Zarándokvonat

Köszönetünket fejezzük ki ezért a gyönyörű útért, a szervezőknek, segítőknek, Katinak a kedvességéért, örülünk, hogy részt vehettünk, és reméljük jövőre is találkozunk. Lelki megújulást hozott számunkra és összetartozást az Erdélyi magyarokkal. Köszönjük a Szűzanya segítségét. Ezt a megújulási érzést az otthon maradottaknak is át kell adnunk. Köszönettel:

B-né és H-né

© Misszió Tours Utazási Iroda, 2015  -  zarandokvonat.hu  -