FőoldalUtazásokSzolgáltatásokGalériaRólunkElérhetőségek Mentés a kedvencek közé! Kövessen minket a Facebook-on!
ZarándokvonatokZarándoklatokEgynapos utakKörutazásokBelföldi szállások
Jelenleg nincsenek aktuális franciaországi utazások.
Franciaország
Franciaország Nyugat-Európa talán legváltozatosabb országa, ahol mindenki megtalálja a kedvére valót. A Normandia partjainál található Mont-Saint-Michel szigete, mely Franciaország ékköve, Bretagne vad tengerparti tájai, a Loire menti kastélyok, az ámulatba ejtő Cote d'Azur, vagyis Francia Riviéra, a legnépszerűbb nyaralóhely égkék tengerrel és mediterrán hangulatú városokkal, vagy Avignon, a pápák városa évről évre rengeteg turistát vonz. Na, és ott van Párizs, a szerelem és divat fővárosa, ezernyi szépségével.
 
A gyönyörű táj mellett számtalan látnivaló vár bennünket, de ugyanilyen élményt nyújtanak a hangulatos utcák, kisvendéglők, és egyúttal felfedezhetjük a francia konyha csodás ízeit is.
 
Beutazás: Az országba történő beutazás útlevéllel vagy kártya formátumú személyi igazolvánnyal lehetséges (régi, könyvformátumú személyi igazolvánnyal nem).
 
Biztonság: Franciaországban általában véve nem rossz a közbiztonság, a hatóságok kiemelt figyelmet szentelnek a közrend védelmének. A turisták által sűrűn látogatott területeken videokamerás felügyelet működik. Franciaországban nem magasabbak a bűnözési mutatók, mint az európai uniós átlag. Leggyakoribbak az értékek, okmányok, kézitáskák ellopása, zsebtolvajlás, szállodai szobában történt lopás. Javasoljuk, hogy az úti okmányaikat, értékeinket a szállodai széfben tartsák, és napközben csak annyi pénzt vigyenek magukkal, ami aznapra feltehetően szükséges lehet. Az útlevélről, vagy személyi igazolványról még itthon csináljanak fénymásolatot, és ezt vigyék magukkal a városnézések, kirándulások során.
 
Egészségügyi előírások: Kötelező védőoltás nincs. A közegészségügyi helyzet és a kötődő ellátó és szolgáltató hálózat igazán jónak mondható. Az Európai Egészségbiztosítási Kártya bemutatásával a sürgős, illetve orvosilag indokolt alapellátás vehető csak igénybe Franciaországban, ezért utazás előtt ajánlott az utasbiztosítás megkötése.
 
Időjárás: Franciaország éghajlatára jellemző, hogy a hőmérséklet északról délre növekszik. Mérsékelt éghajlat az északi és nyugati területeken jellemző. Keleten és délen kontinentális az éghajlat, itt melegebb nyarakkal és hidegebb telekkel kell számolni. A déli területek éghajlata szubtrópusi, enyhe, csapadékos telekkel és forró nyarakkal. Franciaországban a legtöbb csapadék a téli és tavaszi hónapokban esik, főként a január és április közötti időszakban. A legszárazabb időjárás ősszel, augusztusban és szeptemberben van.
 
Öltözködés: A körutazásoknál napközben könnyű öltözék, esténként melegebb ruházat szükséges, illetve a programokon való részvételhez nagyon kényelmes cipő javasolt. A templomok megtekintéséhez hosszú nadrágot és vállat fedő ruházatot szükséges viselni. A hűvösebb hónapokban kabát, esőkabát, melegebb ruha ajánlott.
 
Elektromos áram: 230 V.
 
Hivatalos fizetőeszköz, bankkártyák: Hivatalos fizetőeszköz az euro. Nemzetközi hitelkártyákat és bankkártyákat a szállodák, éttermek és üzletek többségében, a bevásárlóközpontokban mindenütt elfogadnak. Bankautomata mindenütt található. A bankok általában hétfőtől péntekig 8:30-16:00 között vannak nyitva. A pénzváltók általában egész nap nyitva vannak.
 
Telefonálás: A Magyarországon használt mobiltelefon készülékek használhatók az ország egész területén. Központi segélyhívó: 112.
 
Közlekedés: Párizsban a közlekedés a rengeteg metróvonallal nagyon magas szintű. A metrójegyek az utazásra érvényesek, így akárhány metrójáratot is válthatunk, a jegy csak akkor válik érvénytelenné, mikor feljövünk a felszínre. Érdemes gyűjtőjegyet venni, mert a jegy így olcsóbb. Minden gyűjtőjegyhez adnak ingyen metrótérképet is. Az agglomeráció a „HÉV” és vonatjáratokkal könnyedén elérhető. Messzebb utazva szintén remek a vonat, főleg nagy távolságra a „nagyon gyors” vonat, az ún. TGV. A jegy erre a járatra jóval drágább, viszont az út is kényelmesebb. Léteznek „sárgabuszos” járatok, általában egy-egy nagyvárosból kiindulva járják be a fontosabb/érdeklődésre számot tartó településeket. A jegyek ára nagyjából egy-két gyűjtőjegy árával egyezik meg (úthossztól függően).
 
Borravaló: A szokásos és elvárt borravaló mértéke kb. 10% éttermekben és taxikban.
 
Dohányzás: 2008. január 1-e óta tilos a dohányzás pályaudvarokon, repülőtereken, egészségügyi intézményekben, munkahelyeken, iskolákban, éttermekben és kávézókban, irodákban, munkahelyeken. A tilalom megszegése szabálysértés, amit alap esetben 65 EUR helyszíni pénzbírsággal büntethetnek.
 
Üzletek nyitva tartása, vásárlás: A legtöbb üzlet hétköznap általában 6-22 óra között, szombaton délig, de legfeljebb 13-14 óráig tartanak nyitva, vasárnap pedig zárva vannak. Az éttermek általában délelőtt 11 és este 9-11 óra között vannak nyitva (délután 2-5 óra között gyakran zárva vannak). Franciaország vezető a divatban, kiegészítőkben, ékszerekben, parfümökben és a luxuscikkek sokaságában, ezek a legkelendőbbek a turisták körében.
 
Gasztronómia: A franciák étkezése általánosságban kalóriaszegényebb, mint a magyar konyha. Reggelire leggyakrabban valami könnyűt (croissant, kenyér, vaj, dzsem) esznek, ebédre hús- vagy halételt zöldségkörettel, desszerttel. A legnagyobb szerepe a vacsorának van, mely könnyű, de több fogásból áll. Az ételek között előkelő helyet foglalnak el a tengeri élőlények. A francia konyha emellett elképzelhetetlen a jellegzetes mártások nélkül. A húsok közül elsősorban marhahús, borjú, ürü, bárány, szárnyasok és vadhúsok kerülnek az asztalra, sertést szinte egyáltalán nem esznek.
 
A levesek a francia konyhában nem számítanak túlságosan hangsúlyos fogásnak, mégis meglepően sokfélét készítenek belőlük: zöldségleveseket, krém- és gyümölcsleveseket, húsleveseket. Ezek rendszerint este, és elsősorban a téli időszakban kerülnek az asztalra, és a legtöbb étteremben is csak este lehet kapni. Főételeknél kedvelik a különféle húsokat és tengeri ételeket, általában párolt zöldséggel, vagy salátával, és a szinte elmaradhatatlan mártással. Egytálételeiket is jellemzően sok zöldséggel készítik. Desszertjeik világszerte híresek, ezek különlegessége, hogy mindent kiváló és friss alapanyagokból készítenek, talán ettől is olyan ízletesek.
fővárosa: Párizs
államforma: köztársaság
hivatalos nyelvek: francia
 területe: 551 500 km2
népesség: 66,6 millió fő
időzóna: közép-európai idő (CET, UTC+1)
hivatalos valuta: Euro
vízum: nem szükséges
telefon országhívószám: +33
mi mibe kerül? Étkezés, olcsó étterem: 10.00-15 EUR
Középkategóriás étterem, 2 fő, 3 fogásos étkezés: 35-60 EUR
McDonalds vagy hasonló gyorsétterem: 7.50-9.00 EUR
Hazai sör (0.5 l): 4.00-7.00 EUR
Import sört (0,33 l): 3.00-6.00 EUR
Coke/Pepsi (0,33 l): 1.50-3.50 EUR
Víz (0,33 l): 1.00-2.50 EUR
Cappuccino: 1.80-3.50 EUR
Espresso kávé: 1.30-2.40 EUR
 
Tej (1 l): 0.75-1.30 EUR
Kenyér: 0.90-2.00 EUR
Helyi sajt (1 kg): 8.00-25 EUR
Alma (1 kg): 1.50-3.00 EUR
Narancs (1 kg): 1.50-3.00 EUR
Banán (1 kg): 1.30-3.00 EUR
Körte (1 kg): 1.80-3.60 EUR
Cigaretta (Marlboro): 7.00-8.00 EUR
 
Egyirányú jegy (tömegközlekedés): 1.50-1.90 EUR
Taxi alapdíj: 3.00-7.10 EUR
Taxi 1 km-re: 1.10-2.00 EUR
Taxi 1 óra várakozás: 24-55 EUR
kis útiszótár: kis útiszótár:
Jó napot! / Jó reggelt! – Bonjour!
Jó estét! – Bonsoir!
Jó éjszakát! – Bonne nuit!
Viszontlátásra! / Viszlát! – Au revoir!
Kérem! / Kérlek! – S’il vous plait!
Köszönöm – Merci
Nagyon köszönöm. – Merci beaucoup.
Szívesen / Nincs mit – Je t'en prie.
Elnézést! – Excusez-moi.
Bocsánat – Pardon moi
Igen – Oui
Nem – Non
Tessék! – Et voilà!
Hogy vagy? – Comment vas-tu?
Jól, köszönöm. – Bien, merci.
Nem értem. – Je ne comprends pas.
Nyitva – Ouvert
Zárva – Fermé
Mennyibe kerül? – Combien ça coûte?
Ez túl drága! – C'est beaucoup trop cher!
Hol találom/találok __? – Où puis-je trouver _  ?
Hány óra van? – Quelle heure est-il?
egy – un
kettő – deux
három – trois
négy – quatre
öt – cinq
hat – six
hét – sept
nyolc – huit
kilenc – neuf
tíz – dix
Belföldi szállások
Köszöntjük névnapjukon
Magdolna nevű látogatóinkat!
Úticélok
Ausztria Tanzánia
Bosznia Csehország
Franciaország Horvátország
Szentföld Lengyelország
Lettország Litvánia
Észtország Olaszország
Portugália Erdély
Délvidék Felvidék
Szlovénia Kárpátalja
Dominikai Köztársaság
Mádiatár
Énekesfüzet
Zarándokok énekesfüzete
szerkesztette: Pálmai Árpád
Letöltés (PDF, 967 kB)
Ajánljuk
Bethlen Gábor Kollégium
Keresztszülő-program
Magyar Pálos Rend
Rákóczi Szövetség
SárgaHáz, Szigetszentmiklós
Verbita Rend
  Utazási szerződés
  Utas- és stornó biztosítások
  Részletes adatvédelmi tájékoztató
  Rövidített adatvédelmi tájékoztató
  Médiapartnereink
  Hasznos linkek
  Sütés-főzés
  Humor
  Impresszum
Kövessen minket a Facebook-on!
Međugorjei zarándoklat a Béke Királynőjéhez

Tisztelt Szervezők! Szeretnék köszönetet mondani munkájukért, hogy szeptember 2-6. között igazi lelki feltöltődésben lehetett részünk. Segítse Isten további munkájukat, legyenek áldottak a Segítők, hiszen olyan élményt nyújtottak, amit csak ott lehetett megtapasztalni. Köszönjük a lehetőséget. Isten áldását kívánjuk munkájukra!

M.M. és V.T.I.

© Misszió Tours Utazási Iroda, 2015  -  zarandokvonat.hu  -