Mentés a kedvencek közé! Kövessen minket a Facebook-on!
ZarándokvonatokZarándoklatokEgynapos utakKörutazásokBelföldi ajánlatok
Rólunk mondták

Tantestületünk Erdélyben járt.. 2009

2009. július 8.

Mit hoztunk magunkkal?
Rengeteg szép emléket: a műemlékek szépségét; a csodálatos táj lebilincselő varázsát; az írók, költők, művészek ránk gyakorolt hatását; a templomok békéjét, léleknemesítő erejét; a székelyek tiszta emberségét, vendégszeretetét, barátságát, legendás humorát. Talán nem túlzás, hogy életre szóló élményt. S még valamit: mi, utazók is jobban megismertük egymást. Már nemcsak a munkatársat látjuk egymásban, hanem az embert is. Úgy gondolom, ez sem elhanyagolható tény.
Köszönjük mindazoknak kik lehetővé tették számunkra, hogy ezen az utazáson részt vehettünk: fenntartónknak, iskolánk vezetésének, s nem utolsó sorban a Misszió Tours Utazási Iroda idegenvezetőjének.
Reményik Sándor írja:
„Mint Atlantisz, a rég elsüllyedt ország,
Halljátok? Erdély harangoz a mélyben.”
Halljuk meg a harangszót, Erdély hívó szavát! Erdélyét, melynek Wass Albert szavaival „bérce templom, völgye szent éj”. Kívánjuk mindazoknak, akik még nem jártak e csodálatos vidéken, mielőbb legyen részük a miénkhez hasonlóan szép, felejthetetlen, szívet melengető élményben.
A tanév befejezése után hétfőn lelkes kis csapat gyülekezett az iskola előtt. A szakadó eső sem szegte kedvünket. Várakozással telve szálltunk be a buszba, amely Erdélybe vitt bennünket.
Mindenki más gondolatokkal, elvárásokkal indult útnak. Voltak, kik most először, voltak kik sokadszor látogattak el e tájra.
Először Nagyváraddal ismerkedtünk. Szent László király nyomán haladva megnéztük a Székesegyházat, az Egyháztörténeti Múzeumot. Itt – László király hermája előtt – a Himnusz eléneklésével adóztunk a lovagkirály emlékének Felemelő pillanat volt. Majd a Püspöki Palota, s a kanonok sor ódon épületének szépsége ejtett rabul bennünket. A város központját –benne Ady kedvenc kávéházát- sajnos csak autóbuszról nézhettük, hiszen a szakadó eső megakadályozta a felfedező sétát.
Utunkat a Király-hágó érintésével folytattuk. Körösfőn tartottunk rövid pihenőt. A gyönyörű kazettás mennyezetű templom, a benne található míves fafaragások, kalotaszegi hímzések már ízelítőt adtak e táj népművészetéből.
Majd Kolozsváron átutazva érkeztünk meg első szálláshelyünkre, Szucságra. Nagy volt az izgalom. Milyen családhoz kerülünk? Hogyan fogadnak bennünket? Kellemes meglepetés volt számunkra az a fogadtatás, amelyben vendéglátóink részesítettek minket. Másnap reggel már kedves ismerősöktől búcsúztunk.
Második napon Reményik Sándornak, iskolánk névadójának szülővárosában járva a költő életútját követtük a bölcsőtől a sírig. A képzeletbeli időutazásunk során ellátogattunk Reményik szülőházához, megcsodáltuk a „kincses várost” felülnézetben a Fellegvárból, Az evangélikus templomban áhitaton vettünk részt, s megnézhettük a Reményik Sándorról elnevezett galériában kiállított anyagot.
A Házsongárdi temetőben felkerestük névadónk sírját. Megemlékeztünk munkásságáról, s koszorút helyeztünk el a síron, melynek fejfáján olvasható a költő nekünk is szóló üzenete: „Egy lángot adok, ápold, add tovább!” A Szózat eléneklése után búcsút vettünk Reményiktől, a sírkerttől, s folytattuk az ismerkedést Kolozsvár egyéb nevezetességeivel.
Délután érkeztünk a Tordai hasadékhoz. A gyönyörű táj láttán fáradt csapatunk új erőre kapott. A kiadós túra után kellemes hangulatban folytattuk utunkat szálláshelyünkre, Oroszhegyre. A késői óra ellenére vendéglátóink kedves mosollyal, itallal és finom ételekkel köszöntötték elpilledt csapatunkat. Hamarosan szállásunkra kerültünk, ahol ismét megbizonyosodhattunk a székely emberek határtalan vendégszeretetéről.
Harmadik napon utunk első állomásán, Farkaslakán, Tamási Áronra emlékeztünk. Aztán Korondra látogatva próbáltunk –az itthon hagyott családtagjainkra gondolva- ajándékokat válogatni a szebbnél szebb kerámiák, terítők és egyéb népművészeti tárgyak közül.
Parajdon lementünk a föld gyomrában lévő sóbányába. A ritka természeti látványosság mellett csodálattal adóztunk azoknak a szülőknek is, akik nap mint nap168 lépcsőn vitték le gyermekeiket a bányába, hogy azok légzésszervi betegségükből meggyógyulhassanak.
Este a vendéglátóinkkal együtt néztük meg a tibódi néptáncosokat, s hallgattuk meg a férfikör népdalait.
Negyedik napunkon a Gyergyói- medencével ismerkedtünk. Felejthetetlen élmény volt barangolni a Békás szorosban, sétálni a Gyilkos-tó partján. Majd Madéfalva érintésével jutottunk el Csíksomlyóra . A híres zarándokhelyen betértünk a Kegytemplomba és a Ferences kolostorba. Hazafelé megtöltöttük palackjainkat borvízzel a Homoródfürdőn fakadó forrásoknál. „Este a székelyeknél” pedig ismét élveztük házigazdáink vendégszeretetét.
Az idő repült. Reggel korán búcsúznunk kellett Oroszhegytől, s az időközben már barátokká vált háziaktól. Még néhány közös fénykép… s már indult is a busz Székelykeresztúrra, a Gyárfás kúriára Petőfi körtefájához. A költő innen indult élete utolsó napján – az Egy gondolat bánt engemet című versének elszavalása után – a segesvári csatába. Segesvár és Marosvásárhely megtekintése után búcsút mondtunk székelyföldnek, Erdélynek, s elindultunk haza.

Reményik S. Ev. Ált. Iskola, Szombathely

Belföldi ajánlatok
Köszöntjük névnapjukon
Emese, Sarolta nevű látogatóinkat!
Úticélok
Ausztria Bosznia
Csehország Franciaország
Horvátország Szentföld
Lengyelország Lettország
Litvánia Észtország
Olaszország Portugália
Erdély Délvidék
Felvidék Szlovénia
Kárpátalja
Mádiatár
Prospektusok
Prospektus 2020
Zarándokvonatok, Zarándoklatok és Körutazások
Letöltés (PDF, 1,8 MB)

Régebbi prospektusok

Prospektus rendelés...
Ajánljuk
Bethlen Gábor Kollégium
Keresztszülő-program
Magyar Pálos Rend
Rákóczi Szövetség
SárgaHáz, Szigetszentmiklós
Verbita Rend
  Utazási szerződés
  Részletes adatvédelmi tájékoztató
  Rövidített adatvédelmi tájékoztató
  Médiapartnereink
  Hasznos linkek
  Sütés-főzés
  Humor
  Impresszum
Kövessen minket a Facebook-on!
Ön a 3902057. látogatónk.
Međugorjei zarándoklat a Béke Királynőjéhez

Először utaztam a MISSZIÓ TOURS-szal és remélem, nem utoljára. Jó szervezés, odafigyelés és törődés jellemezte az egész utat. Gratulálok a szervezőknek és köszönök mindent!

© Misszió Tours Utazási Iroda, 2015  -  zarandokvonat.hu  -