Mentés a kedvencek közé! Kövessen minket a Facebook-on!

Zarándoklat Fatimába

  2020. március 23-27.
2020 első portugál zarándoklata. Tovább...
Portugália
Portugália Magyarországgal csaknem azonos területű ország az Ibériai-félsziget délnyugati részén. Egyetlen szomszédja Spanyolország. Az országot Porto kikötővárosról nevezték el. Portugália területéhez tartoznak az Atlanti-óceánban fekvő Azori-szigetek és Madeira.
 
Portugália a Pireneusi-félsziget 1/6 részét foglalja el. Az ország területét a Tejo folyó osztja két részre. Északi részét hegységek uralják, a folyótól dél felé fekvő országrészt alföld és fennsík borítja. A partvidéken homokos és sziklás szakaszok váltakoznak.
 
Beutazás: Az országba történő beutazás útlevéllel vagy kártya formátumú személyi igazolvánnyal lehetséges (régi, könyvformátumú személyi igazolvánnyal nem).
 
Biztonság: A közbiztonság Portugáliában alapvetően jó, de a nagyobb forgalmú, turisták által látogatott helyeken gyakori a zsebtolvajlás vagy lopás. Javasoljuk, hogy értékeiket ne vigyék magukkal, használják a szállodákban ajánlott széfeket.
 
Egészségügyi előírások: Kötelező védőoltás nincs, viszont a portugál állami egészségügyi ellátás színvonala alacsony, ezért javasoljuk, hogy érvényes utasbiztosítás nélkül ne induljanak útnak.
 
Időjárás: Portugália éghajlata kellemes, a déli partvidéke azonban már mediterrán jellegű, ezért itt igen meleg és száraz a nyár, a hőmérséklet sokszor eléri a 40 fokot is. Az északi rész éghajlata enyhe, óceáni, és itt több a csapadék. A belső országrészek inkább kontinentális éghajlattal rendelkeznek. Az éves középhőmérséklet 15 °C.
 
Öltözködés: A körutazásoknál napközben könnyű öltözék, esténként melegebb ruházat szükséges, illetve a programokon való részvételhez nagyon kényelmes cipő javasolt. A templomok megtekintéséhez hosszú nadrágot és vállat fedő ruházatot szükséges viselni. A hűvösebb hónapokban kabát, esőkabát, melegebb ruha ajánlott.
 
Elektromos áram: 230 V.
 
Hivatalos fizetőeszköz, bankkártyák: Hivatalos fizetőeszköz az euro. Nemzetközi hitelkártyákat és bankkártyákat a szállodák, éttermek és üzletek többségében, a bevásárlóközpontokban mindenütt elfogadnak. Bankautomata mindenütt található. Az uniós szabályoknak köszönhetően ugyanolyan költséggel vehető fel pénz automatából, mint Magyarországon. A bankok általában 08.30 – 15.00 között vannak nyitva hétfőtől péntekig, hétvégén zárva vannak.
 
Telefonálás: A Magyarországon használt mobiltelefon készülékek használhatók az ország egész területén. Központi segélyhívó: 112.
 
Közlekedés: Mind a belföldi, mind pedig a nemzetközi közlekedés is igen fejlett színvonalú. Az autóbusz közlekedés igen magas szinten van, az autóbusz hálózat sűrű és működőképes. Nagyon olcsó a távolsági utazás, viszont a vonattal szemben az autóbusz valamivel drágább. A fontosabb városokban jól kiépített tömegközlekedési hálózat van. Lisszabonban zónahatárok vannak, a metró és villamosjegyek a távolság függvényében változnak. A turisztikai látnivalók többsége az 1. zónába esik. Mivel számos kombináció létezik, amely olcsóbbá teszi a közlekedést (kombinált jegyek), érdemes ezeknek utánanézni a vonatkozó honlapokon.
 
Borravaló: Általában a szolgáltatás értékének 5-10%-a az ajánlott borravaló, ami nem kötelező. Az északi országrészben kevésbé várják el a borravalót.
 
Dohányzás: Tilos a dohányzás az éttermekben, bárokban és egyéb publikus helyeken, illetve csak az arra kijelölt helyeken szabad dohányozni.
 
Üzletek nyitva tartása, vásárlás: Az üzletek általában hétköznap 9.00-13.00 és 15.00-19.00 szombaton 9.00-13.00 vannak nyitva, a bevásárlóközpontok pedig 10.00-23.00 vagy 23.30 óra között, szombaton és vasárnap változó (de 13 óráig általában nyitva vannak). A múzeumok 10.00-18.00, télen 10.00-17.00, keddi napokon 14.00-18.00 óra között vannak nyitva, és hétfőnként zárva vannak.
 
Gasztronómia: A portugálok olíva olajjal, különleges fűszerekkel, sok hagyma, tojás, paradicsom és gomba felhasználásával főznek. Tengerparti ország révén jelentős a halfogyasztás, a portugál konyha több száz halételt ismer. A hal mellett változatos tojásételeket, rizst, zöldségeket, rákot és kagylót esznek a portugálok. A portugál konyha ízletes és nem nehéz. Finomak a kenyerek és sajtok is, és népszerűek a finom boraik is.
 
A portugál borok közül a legkedveltebb a portói bor, melyet speciális hordókban érlelnek, speciális eljárásokkal. Különlegessége, hogy a hordóba kerülő bort csak 2-3 év múlva palackozzák, majd igen öreg (szintén portóiból készült) esszenciát adnak hozzá. A borok mellett kedvelt a cseresznyepálinka és az eperlikőr.
fővárosa: Lisszabon
államforma: köztársaság
hivatalos nyelvek: portugál
 területe: 92 391 km2
népesség: 10,5 millió fő
időzóna: nyugat-európai idő (WET, UTC+0)
hivatalos valuta: Euro
telefon országhívószám: +351
mi mibe kerül? Étkezés, olcsó étterem: 6.00-10.00 EUR
Középkategóriás étterem, 2 fő, 3 fogásos étkezés: 22-40 EUR
McDonalds vagy hasonló gyorsétterem: 5.00-7.00 EUR
Hazai sör (0.5 l): 1.00-2.30 EUR
Import sör (0,33 l): 1.20-3.00 EUR
Coke/Pepsi (0,33 l): 1.00-1.60 EUR
Víz (0,33 l): 0.50-1.00 EUR
Cappuccino: 0.75-2.00 EUR
Espresso kávé: 0.50-1.40 EUR
 
Tej (1 l): 0.50-0.80 EUR
Kenyér: 0.70-1.80 EUR
Helyi sajt (1 kg): 4.80-12 EUR
Alma (1 kg): 1.00-2.00 EUR
Narancs (1 kg): 0.85-1.90 EUR
Banán (1 kg): 0.95-1.80 EUR
Körte (1 kg): 1.20-2.40 EUR
Cigaretta (Marlboro): 4.60-5.00 EUR
 
Egyirányú jegy (tömegközlekedés): 1.30-2.00 EUR
Taxi alapdíj: 3.00-3.90 EUR
Taxi 1 km-re: 0.47-0.94 EUR
Taxi 1 óra várakozás: 15-20 EUR
kis útiszótár: Szia! – Olá!
Jó napot kívánok! – Bom dia! (délelőtt)
Jó napot kívánok! – Boa tarde! (délután)
Jó estét! – Boa noite!
Viszlát! – Adeus!
Köszönöm. – Obrigado (fiúk, férfiak mondják)
Köszönöm. – Obrigada (nők mondják)
Igen – Sim
Nem – Não
Isten hozott! – Bem-vindo!
Örülök, hogy megismertem. – Muito prazer (em conhecer).
Hogy van? – Como está?
Hogy vagy? – Como estás?
Jól – Bem
Nagyon jól – Muito bem
És te? / És Ön? – E tu? / E você?
Legyen szíves! – Por favor!
Magyar vagyok. – Sou da Hungría
Elnézést! – Desculpe!
Nem beszélek portugálul. – Não falo português.
Szükségem van segítségre. – Preciso de ajuda.
Barát – Amigo (férfi) / Amiga (nő)
Szeretnék ... – Queria ...
Kávé – Café
Tejjel – Com leite
Egy kávét legyen szíves. – Um café, se faz favor.
Teát – Chá
Sör – Cerveja
Bor – Vinho
Szendvics – Sanduíche
A számlát, legyen szíves! – A conta, se faz favor!
Jobbra – À direita
Balra – À esquerda
Tovább egyenesen – Sempre em frente
Hol található a …? – Onde fica ...?
Köszöntjük névnapjukon
Gergő, Hortenzia nevű látogatóinkat!
Ausztria Bosznia
Csehország Franciaország
Horvátország Szentföld
Lengyelország Lettország
Litvánia Észtország
Olaszország Portugália
Erdély Délvidék
Felvidék Szlovénia
Kárpátalja
Bethlen Gábor Kollégium
Keresztszülő-program
Magyar Pálos Rend
Verbita Rend
Vianney Testvérek
Prospektus 2020
Zarándokvonatok, Zarándoklatok és Körutazások
H A M A R O S A N ...

Régebbi prospektusok

Prospektus rendelés...
  Utazási szerződés
  Részletes adatvédelmi tájékoztató
  Rövidített adatvédelmi tájékoztató
  Médiapartnereink
  Hasznos linkek
  Sütés-főzés
  Humor
  Impresszum
Kövessen minket a Facebook-on!
Ön a 3595191. látogatónk.
Misszió Tours Lourdes-ban

Kedves Mindenki! (akit illet) Sajnos most nincs időm a rengeteg felejthetetlen emléket még felsorolni sem, de ezúton is ki akarom nyilvánítani milyen nagy élmény volt számunkra a Misszió Tours Lourdes-i zarándoklata. Külön köszönet László atyának és Budai Erzsébetnek, no és a nagyszerű zarándoktársaknak! Várjuk a következő zarándoklatot. Isten áldjon mindenkit!

© Misszió Tours Utazási Iroda, 2015  -  zarandokvonat.hu  -