FőoldalUtazásokSzolgáltatásokGalériaRólunkElérhetőségek Mentés a kedvencek közé! Kövessen minket a Facebook-on!
ZarándokvonatokZarándoklatokEgynapos utakKörutazásokBelföldi szállások

Zarándoklat Fatimába

  2024. szeptember 2-6.
Fedezze fel velünk Portugália híres zarándokhelyét egy kis kitekintővel: Fatima - Batalha – Alcobaca – Nazaré – Sitió. Tovább...

Fatima, portugál körút és Santiago de Compostela

  2024. november 4-11.
Portugál zarándoklat egy csipetnyi El Camino-val. Most Cabo da Rocaba (Szikla-fok), az európai szárazföld legnyugatibb pontjára is ellátogatunk! A XIV. századig úgy gondolták, ez a világ vége. Ma már tudjuk, hogy nem, mégis csodálatos látvány, ahogy a föld véget ér és a tenger kezdődik. Az egyik legnagyobb ékessége a mai napig működő világítótorony. Tovább...

Zarándoklat Fatimába - Kolozsvárról

  2024. november 18-22.
Tovább...
Portugália
Portugália Magyarországgal csaknem azonos területű ország az Ibériai-félsziget délnyugati részén. Egyetlen szomszédja Spanyolország. Az országot Porto kikötővárosról nevezték el. Portugália területéhez tartoznak az Atlanti-óceánban fekvő Azori-szigetek és Madeira.
 
Portugália a Pireneusi-félsziget 1/6 részét foglalja el. Az ország területét a Tejo folyó osztja két részre. Északi részét hegységek uralják, a folyótól dél felé fekvő országrészt alföld és fennsík borítja. A partvidéken homokos és sziklás szakaszok váltakoznak.
 
Beutazás: Az országba történő beutazás útlevéllel vagy kártya formátumú személyi igazolvánnyal lehetséges (régi, könyvformátumú személyi igazolvánnyal nem).
 
Biztonság: A közbiztonság Portugáliában alapvetően jó, de a nagyobb forgalmú, turisták által látogatott helyeken gyakori a zsebtolvajlás vagy lopás. Javasoljuk, hogy értékeiket ne vigyék magukkal, használják a szállodákban ajánlott széfeket.
 
Egészségügyi előírások: Kötelező védőoltás nincs. Portugáliában az állami kórházi körülmények megfelelőek, és számos magánklinika is elérhető szerte az országban. A külképviselet javasolja, hogy váltsák ki az Európai Egészségbiztosítási Kártyát és azon felül kössenek az utazást megelőzően mindenre kiterjedő utas-és balesetbiztosítást is.
 
Időjárás: Portugália éghajlata kellemes, a déli partvidéke azonban már mediterrán jellegű, ezért itt igen meleg és száraz a nyár, a hőmérséklet sokszor eléri a 40 fokot is. Az északi rész éghajlata enyhe, óceáni, és itt több a csapadék. A belső országrészek inkább kontinentális éghajlattal rendelkeznek. Az éves középhőmérséklet 15 °C.
 
Öltözködés: A körutazásoknál napközben könnyű öltözék, esténként melegebb ruházat szükséges, illetve a programokon való részvételhez nagyon kényelmes cipő javasolt. A templomok megtekintéséhez hosszú nadrágot és vállat fedő ruházatot szükséges viselni. A hűvösebb hónapokban kabát, esőkabát, melegebb ruha ajánlott.
 
Elektromos áram: 230 V.
 
Hivatalos fizetőeszköz, bankkártyák: Hivatalos fizetőeszköz az euro. Nemzetközi hitelkártyákat és bankkártyákat a szállodák, éttermek és üzletek többségében, a bevásárlóközpontokban mindenütt elfogadnak. Bankautomata mindenütt található. Az uniós szabályoknak köszönhetően ugyanolyan költséggel vehető fel pénz automatából, mint Magyarországon. A bankok általában 08.30 – 15.00 között vannak nyitva hétfőtől péntekig, hétvégén zárva vannak.
 
Telefonálás: A Magyarországon használt mobiltelefon készülékek használhatók az ország egész területén. Központi segélyhívó: 112.
 
Közlekedés: Mind a belföldi, mind pedig a nemzetközi közlekedés is igen fejlett színvonalú. Az autóbusz közlekedés igen magas szinten van, az autóbusz hálózat sűrű és működőképes. Nagyon olcsó a távolsági utazás, viszont a vonattal szemben az autóbusz valamivel drágább. A fontosabb városokban jól kiépített tömegközlekedési hálózat van. Lisszabonban zónahatárok vannak, a metró és villamosjegyek a távolság függvényében változnak. A turisztikai látnivalók többsége az 1. zónába esik. Mivel számos kombináció létezik, amely olcsóbbá teszi a közlekedést (kombinált jegyek), érdemes ezeknek utánanézni a vonatkozó honlapokon.
 
Borravaló: Általában a szolgáltatás értékének 5-10%-a az ajánlott borravaló, ami nem kötelező. Az északi országrészben kevésbé várják el a borravalót.
 
Dohányzás: Tilos a dohányzás az éttermekben, bárokban és egyéb publikus helyeken, illetve csak az arra kijelölt helyeken szabad dohányozni.
 
Üzletek nyitva tartása, vásárlás: Az üzletek általában hétköznap 9.00-13.00 és 15.00-19.00 szombaton 9.00-13.00 vannak nyitva, a bevásárlóközpontok pedig 10.00-23.00 vagy 23.30 óra között, szombaton és vasárnap változó (de 13 óráig általában nyitva vannak). A múzeumok 10.00-18.00, télen 10.00-17.00, keddi napokon 14.00-18.00 óra között vannak nyitva, és hétfőnként zárva vannak.
 
Gasztronómia: A portugálok olíva olajjal, különleges fűszerekkel, sok hagyma, tojás, paradicsom és gomba felhasználásával főznek. Tengerparti ország révén jelentős a halfogyasztás, a portugál konyha több száz halételt ismer. A hal mellett változatos tojásételeket, rizst, zöldségeket, rákot és kagylót esznek a portugálok. A portugál konyha ízletes és nem nehéz. Finomak a kenyerek és sajtok is, és népszerűek a finom boraik is.
 
A portugál borok közül a legkedveltebb a portói bor, melyet speciális hordókban érlelnek, speciális eljárásokkal. Különlegessége, hogy a hordóba kerülő bort csak 2-3 év múlva palackozzák, majd igen öreg (szintén portóiból készült) esszenciát adnak hozzá. A borok mellett kedvelt a cseresznyepálinka és az eperlikőr.
fővárosa: Lisszabon
államforma: köztársaság
hivatalos nyelvek: portugál
 területe: 92 391 km2
népesség: 10,5 millió fő
időzóna: nyugat-európai idő (WET, UTC+0)
hivatalos valuta: Euro
telefon országhívószám: +351
mi mibe kerül? Étkezés, olcsó étterem: 6.00-10.00 EUR
Középkategóriás étterem, 2 fő, 3 fogásos étkezés: 22-40 EUR
McDonalds vagy hasonló gyorsétterem: 5.00-7.00 EUR
Hazai sör (0.5 l): 1.00-2.30 EUR
Import sör (0,33 l): 1.20-3.00 EUR
Coke/Pepsi (0,33 l): 1.00-1.60 EUR
Víz (0,33 l): 0.50-1.00 EUR
Cappuccino: 0.75-2.00 EUR
Espresso kávé: 0.50-1.40 EUR
 
Tej (1 l): 0.50-0.80 EUR
Kenyér: 0.70-1.80 EUR
Helyi sajt (1 kg): 4.80-12 EUR
Alma (1 kg): 1.00-2.00 EUR
Narancs (1 kg): 0.85-1.90 EUR
Banán (1 kg): 0.95-1.80 EUR
Körte (1 kg): 1.20-2.40 EUR
Cigaretta (Marlboro): 4.60-5.00 EUR
 
Egyirányú jegy (tömegközlekedés): 1.30-2.00 EUR
Taxi alapdíj: 3.00-3.90 EUR
Taxi 1 km-re: 0.47-0.94 EUR
Taxi 1 óra várakozás: 15-20 EUR
kis útiszótár: Szia! – Olá!
Jó napot kívánok! – Bom dia! (délelőtt)
Jó napot kívánok! – Boa tarde! (délután)
Jó estét! – Boa noite!
Viszlát! – Adeus!
Köszönöm. – Obrigado (fiúk, férfiak mondják)
Köszönöm. – Obrigada (nők mondják)
Igen – Sim
Nem – Não
Isten hozott! – Bem-vindo!
Örülök, hogy megismertem. – Muito prazer (em conhecer).
Hogy van? – Como está?
Hogy vagy? – Como estás?
Jól – Bem
Nagyon jól – Muito bem
És te? / És Ön? – E tu? / E você?
Legyen szíves! – Por favor!
Magyar vagyok. – Sou da Hungría
Elnézést! – Desculpe!
Nem beszélek portugálul. – Não falo português.
Szükségem van segítségre. – Preciso de ajuda.
Barát – Amigo (férfi) / Amiga (nő)
Szeretnék ... – Queria ...
Kávé – Café
Tejjel – Com leite
Egy kávét legyen szíves. – Um café, se faz favor.
Teát – Chá
Sör – Cerveja
Bor – Vinho
Szendvics – Sanduíche
A számlát, legyen szíves! – A conta, se faz favor!
Jobbra – À direita
Balra – À esquerda
Tovább egyenesen – Sempre em frente
Hol található a …? – Onde fica ...?
Belföldi szállások
Köszöntjük névnapjukon
Magdolna nevű látogatóinkat!
Úticélok
Ausztria Tanzánia
Bosznia Csehország
Franciaország Horvátország
Szentföld Lengyelország
Lettország Litvánia
Észtország Olaszország
Portugália Erdély
Délvidék Felvidék
Szlovénia Kárpátalja
Dominikai Köztársaság
Mádiatár
Énekesfüzet
Zarándokok énekesfüzete
szerkesztette: Pálmai Árpád
Letöltés (PDF, 967 kB)
Ajánljuk
Bethlen Gábor Kollégium
Keresztszülő-program
Magyar Pálos Rend
Rákóczi Szövetség
SárgaHáz, Szigetszentmiklós
Verbita Rend
  Utazási szerződés
  Utas- és stornó biztosítások
  Részletes adatvédelmi tájékoztató
  Rövidített adatvédelmi tájékoztató
  Médiapartnereink
  Hasznos linkek
  Sütés-főzés
  Humor
  Impresszum
Kövessen minket a Facebook-on!
Útra keltünk ...

A Művelődési kör eddigi legnagyobb kirándulását tette meg, ezúttal Erdély szépségeit fedeztük fel. 2009.07.21-én 29 fővel indultunk Erdőkürtről, Berettyóújfaluban csatlakoztak hozzánk békésszentandrási és békéscsabai utastársaink. Innen folytattuk utunkat, estére érkezvén Tibódba a szállásadóinkhoz. Itt úgy fogadtak minket, mint régi kedves ismerősöket. Úgy gondolom minden résztvevő nevében mondhatom, hogy felejthetetlen napokat töltöttünk itt, gyönyörű tájakon, nagyon kedves emberek között. Köszönet ezért a Művelődési körnek a... Tovább...

© Misszió Tours Utazási Iroda, 2015  -  zarandokvonat.hu  -