FőoldalUtazásokSzolgáltatásokGalériaRólunkElérhetőségek Mentés a kedvencek közé! Kövessen minket a Facebook-on!
ZarándokvonatokZarándoklatokEgynapos utakKörutazásokBelföldi szállások

Zarándoklat olasz szentek nyomában

  2024. október 14-20.
Tartson velünk Szent Antal, Szent Ferenc, Szent Pio, Szent Rita és Szent Klára nyomában! Tovább...

Zarándoklat Rómába és a Vatikánba - repülővel Budapestről

  2024. december 9-13.
Tovább...
Olaszország
Adottságai miatt az ország kedvelt úti cél a világ szinte valamennyi pontjáról érkező turistának. Napfény, homokos tengerpart, olasz vendégszeretet, műemlékekben gazdag városok teszik rendkívül népszerűvé. Rendkívül sok lehetőséget kínál kirándulásra, pihenésre és a történelmi műemlékek felkeresésére.
 
Olaszország számos jól ismert, befolyásos európai kultúra otthona volt, például az etruszkoké, a görögöké és a rómaiaké. Az ország területén fekszik a Vatikán pápai állam és San Marino, a világ legrégibb köztársasága. Fővárosa, Róma, történelmi világváros, mint az ókori Róma és a katolikus egyház bölcsője.
 
Beutazás: Az országba történő beutazás útlevéllel vagy kártya formátumú személyi igazolvánnyal lehetséges (régi, könyvformátumú személyi igazolvánnyal nem).
 
Biztonság: Olaszország alapvetően biztonságos ország, azonban a turistának kellően óvatosnak kell lenni a turistalátványosságok és a pályaudvarok közelében, valamint a tömegközlekedési eszközökön. Főleg olyan helyeken szükséges az éberség, ahol nagy a tömeg. Az értékeiket és dokumentumaikat ne tartsák ugyanazon a helyen, és csak annyi készpénzt vigyenek magukkal a napi programok folyamán, amennyi valóban szükséges.
 
Egészségügyi előírások: Kötelező védőoltás nincs. A közegészségügyi helyzet jó, járványveszéllyel nem kell számolni, az egészségügyi ellátás színvonala megfelelő. Az Európai Egészségbiztosítási Kártya bemutatásával a sürgős, illetve orvosilag indokolt alapellátás vehető csak igénybe Olaszországban, ezért utazás előtt ajánlott az utasbiztosítás megkötése.
 
Időjárás: Olaszország éghajlatának túlnyomó része a meleg nyarú mediterrán klímaterülethez tartozik. Északon a Pó-síkság átmenetet képvisel a mediterrán és a nedves kontinentális éghajlat között, míg az alpi területeken és az Appenninek magasabb szintjeiben hegyvidéki éghajlat alakult ki. Az ország változatos domborzata miatt a hőmérsékletben elég nagy területi eltérések tapasztalhatók. Észak és dél között jelentős hőmérsékletkülönbség alakulhat ki, mindenekelőtt télen. Nyáron az ország különböző részei között a hőmérsékleti különbségek kevésbé extrémek.
 
Öltözködés: A körutazásoknál napközben könnyű öltözék, esténként melegebb ruházat szükséges, illetve a programokon való részvételhez nagyon kényelmes cipő javasolt. A templomok megtekintéséhez hosszú nadrágot és vállat fedő ruházatot szükséges viselni. A hűvösebb hónapokban kabát, esőkabát, melegebb ruha ajánlott.
 
Római zarándokprogramok: Felhívjuk Kedves Utasaink figyelmét, hogy a római tartózkodás idején a városnézések tömegközlekedéssel zajlanak, mivel a nevezetességek csak így közelíthetők meg. A pápai audiencia programot csak abban az esetben tudjuk biztosítani, ha a pápa Rómában tartózkodik. Ez az utolsó pillanatban is változhat, és amennyiben elmarad, azért irodánk felelősséget nem vállal. A pápai audiencia, magyar mise, valamint a Szent Péter Bazilika látogatása előtt szigorú biztonsági intézkedésre számítsanak, melynek során nem csak a táskákat ellenőrizhetik, de azt is, hogy az elvártaknak megfelelően vannak-e öltözve (térd alá érő ruházat, ujjatlan ruházat esetén vállakat takaró kendő, szandál esetén zokni, harisnya). A kellemetlenségek elkerülése érdekében kérjük, szíveskedjenek az öltözködési és viselkedési kultúrára tekintettel lenni.
 
Elektromos áram: 230 V.
 
Hivatalos fizetőeszköz, bankkártyák: Hivatalos fizetőeszköz az euro. Nemzetközi hitelkártyákat és bankkártyákat a szállodák, éttermek és üzletek többségében, a bevásárlóközpontokban mindenütt elfogadnak. Bankautomata mindenütt található. A bankok általában hétfőtől péntekig 8:30-13:30 között vannak nyitva. A legtöbb bank délután is kinyit egy órára: 14:15 és 15:00, vagy 14:30 és 15:30 között. A pénzváltók ugyanakkor általában egész nap nyitva vannak.
 
Telefonálás: A Magyarországon használt mobiltelefon készülékek használhatók az ország egész területén. Központi segélyhívó: 112.
 
Közlekedés: Olaszországban az autópályákon fizetőkapus rendszer van. Egy olasz autópályára felhajtva a belépő kapunál kapunk jegyet, a díjat általában az autópályáról lehajtáskor kell kifizetni. Olaszországnak több, mint 150 repülőtere van, minden nagyváros összeköttetésben áll egymással. Általában vonattal közlekedni az országon belül jelentősen olcsóbb, gyorsabb, és kényelmesebb. Az állami vasutak kedvezményt biztosítanak a turisták számára. Azonban előfordulhat az is, hogy busszal gyorsabb, olcsóbb az eljutás valahova, ill. az az egyetlen alternatíva. Nemzeti vonattársaságtól eltérően, nemzeti, országos busztársaság nincs Olaszországban. Genova és Trieszt városából Szicíliára és Szardíniára indulnak hajók. A kompjáratok is gyakoriak. Ha pedig romantikus módon szeretnénk közlekedni, akkor Velencében kipróbálhatjuk a vízitaxit, gondolázást.
 
Borravaló: Az olaszok mancia-nak nevezik a borravalót, amit náluk sem összegszerűen, sem százalékosan nem várnak el. Még az összegek felkerekítése sem szokásos. Persze náluk is örülnek a pincérek és a bárkiszolgálók a borravalónak. Az olaszok jellemzően külön otthagynak az asztalon vagy a pulton valami kis összeget. Szóval a turistának sem kell kényszert érezni arra, hogy folyton borravalózzon. Az étlapon, ill. a számlán olvasható legtöbb helyen a ’coperto’ (többnyire kb. 3 euró), ami lényegében a teríték díj, ami a kirakott kenyérre is vonatkozik. Ez egy sajátosság az olasz vendéglátásban, amivel kalkulálni kell.
 
Dohányzás: 2010 szeptembere óta tilos dohányozni a kocsmákban, bárokban, éttermekben és szórakozóhelyeken, illetve csak az arra kijelölt helyeken szabad dohányozni.
 
Üzletek nyitva tartása, vásárlás: A legtöbb üzlet a hét minden napján 09.00 órától késő estig nyitva tart, azonban a déli órákban 12.00 és 16.00 óra között bezárnak a szieszta idejére. Az ajándékok közül legnépszerűbbek a kulináris specialitások körében a bor, az olívaolaj, balzsamecet, likőrök közül Limoncello, Amaretto, de nehéz ellenállni a színes jellegzetes emléktárgyaknak, kerámiáknak, fafaragásoknak, vagy hagyományos módon készített hímzéseknek, csipkéknek.
 
Gasztronómia: Olaszországban nincs egységes konyha, mást szeretnek délen és mást északon, de az egyes régiók konyhája is más és más. Közös vonás azonban a paradicsom és a zöldfűszerek szeretete, valamint a fantasztikusan és igen változatosan elkészített tésztaételek sokasága. Az étlapokon különféle kategóriákba sorolva találhatjuk meg az ételeket: vannak az előételek (antipasti), első (primi piatti) és második (secondi piatti) fogások, majd következnek a desszertek (dolci). Az olasz konyha egyik legjellegzetesebb és legkedveltebb étele világszerte a pizza. Szinte bármelyik vendéglátó helyiség étlapján megtalálható.

Az olasz étlapokon az előételek széles választékával találkozhatunk: sonka, sajt, zöldség, gyümölcs, tenger gyümölcsei. Olaszország nem a leveseiről híres. A vendéglők étlapjain is kissé elrejtve találni meg azt az egy-két fajtát, amiket kínálnak. Ezeket általában sok zöldséggel és általában bőséges tésztabetéttel készítik.
 
A főételek az olaszoknál két részre oszlanak: első és második fogásokra. Az első fogások közt különféle zöldséges, húsos vagy halas mártással ízesített tésztákat és rizottót találhatunk. Második fogásként az olaszok változatos húsételeket, ill. halakat és tenger gyümölcseit esznek, melyekhez köretként salátát fogyasztanak.
 
Az olaszok desszertekből is igen sokfélét készítenek. Megtalálhatók náluk a kekszféleségek, a pohárkrémek és a fánkhoz hasonló sütemények is. Az olasz fagylaltok valóban világbajnokok. Hatalmas adagokat adnak, és az ízekben a választék óriási.
fővárosa: Róma
államforma: köztársaság
hivatalos nyelvek: olasz
 területe: 301 318 km2
népesség: 60 millió fő
időzóna: közép-európai idő (CET, UTC+1)
hivatalos valuta: Euró
vízum: nem szükséges
telefon országhívószám: +39
mi mibe kerül? Étkezés, olcsó étterem: 10-20 EUR
Középkategóriás étterem, 2 fő, 3 fogásos étkezés: 35-60 EUR
McDonalds vagy hasonló gyorsétterem: 7.00-9.00 EUR
Hazai sör (0.5 l): 3.00-5.00 EUR
Import sör (0,33 l): 3.00-5.00 EUR
Coke/Pepsi (0,33 l): 1.30-3.00 EUR
Víz (0,33 l): 0.50-1.50 EUR
Cappuccino: 1.00-1.80 EUR
Espresso kávé: 0.70-1.30 EUR
 
Tej (1 l): 0.80-1.50 EUR
Kenyér: 1.00-2.30 EUR
Helyi sajt (1 kg): 8.00-18 EUR
Alma (1 kg): 1.00-2.80 EUR
Narancs (1 kg): 1.00-3.00 EUR
Banán (1 kg): 1.10-2.50 EUR
Körte (1 kg): 1.20-3.40 EUR
Cigaretta (Marlboro): 5.00-5.50 EUR
 
Egyirányú jegy (tömegközlekedés): 1.20-1.50 EUR
Taxi alapdíj: 3.50-7.50 EUR
Taxi 1 km-re: 1.10-3.00 EUR
Taxi 1 óra várakozás: 24-50 EUR
kis útiszótár: Jó napot! – Buongiorno!
Jó estét! – Buona sera! (délután 3-4 után már így köszönnek)
Viszontlátásra! – Arrivederci!
Jó éjszakát! – Buona notte!
Jó étvágyat! – Buon appetito!
Köszönöm. – Grazie.
Kérem! – Prego!
Nincs mit! – Di niente!
Elnézést! – Scusi!
Bocsánat! – Scusa!
Nem tesz semmit. / Semmi baj. – Non fa niente!
Egészségedre! – Salute! (koccintáskor és tüsszentéskor is használják)
Egy capuccinót, legyen szíves! – Un cappuccino, per favore!
A számlát legyen szíves! – Il conto per favore!
Mennyibe kerül? – Quanto costa?
1 – uno
2 – due
3 – tre
4 – quattro
5 – cinque
6 – sei
7 – sette
8 – otto
9 – nove
10 – dieci
Túl drága! – Troppo caro!
Hogy vagy? – Come stai?
Jól, köszönöm! – Bene, grazie!
Igen – Sí
Nem – No
Nem tudom. – Non lo so.
Magyar vagyok. – Sono ungherese.
Nem értem. – Non capisco.
Nem beszélek olaszul. – Non parlo l’italiano.
Sajnálom. – Mi dispiace.
Elnézést, hol van a Colosszeum? – Scusi, dove si trova il Colosseo?
Menj egyenesen. – Vai diritto.
Fordulj jobbra. – Gira a destra.
Fordulj balra. – Gira a sinistra.
Belföldi szállások
Köszöntjük névnapjukon
Magdolna nevű látogatóinkat!
Úticélok
Ausztria Tanzánia
Bosznia Csehország
Franciaország Horvátország
Szentföld Lengyelország
Lettország Litvánia
Észtország Olaszország
Portugália Erdély
Délvidék Felvidék
Szlovénia Kárpátalja
Dominikai Köztársaság
Mádiatár
Énekesfüzet
Zarándokok énekesfüzete
szerkesztette: Pálmai Árpád
Letöltés (PDF, 967 kB)
Ajánljuk
Bethlen Gábor Kollégium
Keresztszülő-program
Magyar Pálos Rend
Rákóczi Szövetség
SárgaHáz, Szigetszentmiklós
Verbita Rend
  Utazási szerződés
  Utas- és stornó biztosítások
  Részletes adatvédelmi tájékoztató
  Rövidített adatvédelmi tájékoztató
  Médiapartnereink
  Hasznos linkek
  Sütés-főzés
  Humor
  Impresszum
Kövessen minket a Facebook-on!
Zarándoklat Olaszországban 2013

Tisztelt Misszió Tours! A McQuirk család, Barry és Lúcia nevében szeretném kifejezni hálámat és köszönetemet Budai Lászlónak, Leo atyának és a buszsofőröknek az Olaszországba irányult utazásért. Páratlan élményekkel,lelki feltöltődéssel és tudásanyaggal gyarapodtunk. Kedves útitársakat ismerhettünk meg és a tolerancia gyakorlása bizonyára hasznunkra válik.( Ugyan ki horkolhatott a szomszéd szobában? Ki nyomakodott elénk a WC-re várva? Ki állt elénk életünk legszebb látképére fókuszálva?) Á,ez mind csak tréfa.Nagyon jól éreztük... Tovább...

McQ-né G.L. és B.McQ.

© Misszió Tours Utazási Iroda, 2015  -  zarandokvonat.hu  -