Mentés a kedvencek közé! Kövessen minket a Facebook-on!
Rólunk mondták

Wass Albert, a „Látó Ember” nyomában, Erdélyben 2009

2009. január 25.

Ez év július 30.-án egy hetes erdélyi-székelyföldi útra indult egy kaposvári csapat, Budai László, és a Misszió Tours szervezésében, vezetésével. Célunk az volt, hogy az általunk megélt, vagy még ismeretlen irodalmi élmények helyszíneit felkeresve, Wass Albert tűnni látszó lábnyomait, regényeinek helyszíneit felkeressük messzi Erdélyországban.
Sipos Gábor, kolozsvári levéltáros, egyetemi docens vezetésével járhattuk be a Házsongárdi temető egy részét, koptattuk a Farkas – utcai református kollégium lépcsőit, hallgattunk egyetemi szintű előadást az évszázadok óta álló, hajdani ferences templomban az elmúlt dicsőségről. Bejártuk a Mezőség lankái között megbúvó azon apró falvakat is, melyek az író lelkében örök nyomot hagytak. Jártunk Válaszúton, a szülőház udvarán, Bonchidán, az anyai birtok lassan újra életre kelő falai között, s az ősök cegei, vasasszentgotthárdi birtokainak maradékán tengődő románság szegénységében.
 
Holtmaroson, Marosvécsen, Szászrégenben a felállított, majd leparancsolt Wass Albert szobrokat, s azok történetét Bartha József református tiszteletes segítségével ismertük meg, s a vécsi kastély kertjében megkoszorúztuk az író sírját. Gyergyói és udvarhelyi vendéglátóink tették felejthetetlenné a hét utolsó két napját.
 
A búcsúestén, magunkkal vitt lisztből, két nagyszerű kaposvári idős asszony kínálta vendéglátóinkat hazai recept szerint sütött káposztáslángossal, s a fiatalok a tibódi faluházban hajnalig ropták a táncot.
 
Útban hazafelé, Bögözön megálltunk még a néhány éve még Wass Albert nevét felvevő iskolában, ahol nagy szeretettel fogadtak minket az iskola diákjai és igazgatónője. Nem hiszem, hogy valaki közülünk így hallott szavalni gyermeket, ahogyan ezt ők tették. Az Apáczai kiadó tankönyveit, s a magunk által kiadott mesekönyveket adtuk át köszönetünk jeléül a kitartásért, azért hogy ők valóban magyarnak maradtak.
 
Mint minden hosszú úton, számos gyarlóságot láttunk, de felfedeztük ezt önmagunkban is. Magunk, s a minket követők okulására álljon itt néhány sor attól, akinek lelkét-szívét néha megtalálni véltük ezen a színvonalasan megszervezett „hazatérésen”.
"A világ szép, és különös. Csak sok benne a nagyon beteg ember. Az izgága, az irigy, a gyűlölködő. A gonosztevő és a diktátor, az őrült és a hős. Fertőzik és rontják a világot, amennyire adottságaiktól kitelik. De egészen elrontani nem tudták mégsem, ha ezerszer is azt hirdeti a látszat. Miért nem? Mert a Világ anyja a Természet, s a természetben az ember nem egyéb, mint egy kis pajkos tréfa. Vigyázz tehát, hogy vidám tréfa maradj. Mert a gonosz tréfából tövis nő csupán, mely véresre sebez Téged, s elcsúfítja a világot." (Wass Albert)

Dr. H.T.

Köszöntjük névnapjukon
Orsolya nevű látogatóinkat!
Ausztria Bosznia
Csehország Franciaország
Horvátország Szentföld
Lengyelország Lettország
Litvánia Észtország
Olaszország Portugália
Erdély Délvidék
Felvidék Szlovénia
Kárpátalja
Bethlen Gábor Kollégium
Keresztszülő-program
Magyar Pálos Rend
Verbita Rend
Vianney Testvérek
Prospektus 2020
Zarándokvonatok, Zarándoklatok és Körutazások
H A M A R O S A N ...

Régebbi prospektusok

Prospektus rendelés...
  Utazási szerződés
  Részletes adatvédelmi tájékoztató
  Rövidített adatvédelmi tájékoztató
  Médiapartnereink
  Hasznos linkek
  Sütés-főzés
  Humor
  Impresszum
Kövessen minket a Facebook-on!
Ön a 3556463. látogatónk.
Árpád-házi Szent Erzsébet zarándoklat 2017

Tisztelt Utazási Iroda! Először is szeretnék köszönetet mondani a nov. 18-i Kassa Makranc-Bodolló útért. Szepsi plébános úr bearanyozta a napunkat!!!! Szívszorító és gyönyörű élményekkel tértem haza- ezt az élményt sokáig őrízni fogom.

L.M.

© Misszió Tours Utazási Iroda, 2015  -  zarandokvonat.hu  -